Nie wymaga skomplikowanych składników, jest łatwe i wilgotne. Proste ciasto z truskawkami na dużą blachę. Takie, które raczej robi się na co dzień niż od święta. To wypiek, którego połowa zniknie jak jeszcze będzie ciepłe. Zgapiony od Doroty z Moich Wypieków, a z niewielkimi zmianami goszczący u mnie. Równie dobrze smakuje z samymi truskawkami, jak i z domieszką rabarbaru czy malin. Teraz, gdy truskawki są najtańsze, mogłabym go piec na okrągło.
Proste ciasto z truskawkami:
- 4 duże jajka w temp. pokojowej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (u mnie trzcinowy)
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka lekko podgrzanego (letniego) mleka (krowiego lub napoju roślinnego)
- 3 szklanki pszennej mąki tortowej (ok. 450 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500 g świeżych truskawek (można także użyć malin czy rabarbaru)
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Całe jajka ubijamy mikserem na największych obrotach, stopniowo dosypując cukier. Ubijamy przez co najmniej 5-8 minut – masa powinna znacząco zwiększyć swoją objętość. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlewamy olej. Następnie powoli wlewamy letnie mleko – także nie przerywając ubijania. Mąkę z proszkiem przesiewamy (trzeba koniecznie przesiać) do masy – delikatnie mieszając szpatułką (ewentualnie na najmniejszych obrotach miksera, ale lepiej ręcznie). Gdy wmieszamy całą mąkę, przelewamy do formy 35×25 cm lub podobnej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przepołowione truskawki – jedna obok drugiej, przecięciem do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 45 minut. Studzimy ciasto przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie 10 min. w uchylonym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Aby zminimalizować ryzyko zakalca pamiętaj o: Miska do ubijania nie może być tłusta lub mokra / Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową – jak są prosto z lodówki, to wystarczy je przelać gorącą wodą z kranu i na 3 minuty zanurzyć je całe w takiej ciepłej wodzie w dowolnym naczyniu / Truskawki także nie powinny być prosto z lodówki, je także możesz przelać ciepłą wodą, jeśli nie mają temp. pokojowej / Ubijamy bardzo długo, masa ma pojaśnieć i potroić objętość / Mąkę najlepiej przesiać przez sito bezpośrednio do masy – zawsze dodajemy ją stopniowo / Mieszamy delikatnie od dołu do góry / Można użyć mrożonych truskawek, ale wtedy prawdopodobieństwo zakalca jest większe / Ten przepis nie uda się z mąką pełnoziarnistą, możemy użyć w zastępstwie orkiszowej tortowej.


Takie przepisy zawsze kojarzą mi się z wakacjami spędzonymi u babci. Delikatne, maślane ciasto, drożdżowe wypieki i sezonowe owoce. Mniam!
Cudowne. Dzisiaj zrobiłem na przyjazd gości i polecam, jedynie zastrzeżenie to nie podana gramatura jaj. Ja użyłem 3 duże, wiejskie co ważą tyle co 4 „duże” sklepowe i wyszło idealnie.
Ciasta z owocami nigdy nie smakują tak dobrze, jak latem 🙂
Jak to cudownie wygląda, idealne do popołudniowej kawy 😀