Proste ciasto z piekarnika - najlepszeNie wymaga skomplikowanych składników, jest łatwe i wilgotne. Proste ciasto z truskawkami na dużą blachę. Takie, które raczej robi się na co dzień niż od święta. To wypiek, którego połowa zniknie jak jeszcze będzie ciepłe. Zgapiony od Doroty z Moich Wypieków, a z niewielkimi zmianami goszczący u mnie. Równie dobrze smakuje z samymi truskawkami, jak i z domieszką rabarbaru czy malin. Teraz, gdy truskawki są najtańsze, mogłabym go piec na okrągło.

Proste ciasto z truskawkami:

  • 4 duże jajka w temp. pokojowej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (u mnie trzcinowy)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka lekko podgrzanego (letniego) mleka (krowiego lub napoju roślinnego)
  • 3 szklanki pszennej mąki tortowej (ok. 450 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g świeżych truskawek (można także użyć malin czy rabarbaru)
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Całe jajka ubijamy mikserem na największych obrotach, stopniowo dosypując cukier. Ubijamy przez co najmniej 5-8 minut – masa powinna znacząco zwiększyć swoją objętość. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlewamy olej. Następnie powoli wlewamy letnie mleko – także nie przerywając ubijania. Mąkę z proszkiem przesiewamy (trzeba koniecznie przesiać) do masy – delikatnie mieszając szpatułką (ewentualnie na najmniejszych obrotach miksera, ale lepiej ręcznie). Gdy wmieszamy całą mąkę, przelewamy do formy 35×25 cm lub podobnej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przepołowione truskawki – jedna obok drugiej, przecięciem do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 45 minut. Studzimy ciasto przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie 10 min. w uchylonym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Aby zminimalizować ryzyko zakalca pamiętaj o: Miska do ubijania nie może być tłusta lub mokra / Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową – jak są prosto z lodówki, to wystarczy je przelać gorącą wodą z kranu i na 3 minuty zanurzyć je całe w takiej ciepłej wodzie w dowolnym naczyniu / Truskawki także nie powinny być prosto z lodówki, je także możesz przelać ciepłą wodą, jeśli nie mają temp. pokojowej / Ubijamy bardzo długo, masa ma pojaśnieć i potroić objętość / Mąkę najlepiej przesiać przez sito bezpośrednio do masy – zawsze dodajemy ją stopniowo / Mieszamy delikatnie od dołu do góry / Można użyć mrożonych truskawek, ale wtedy prawdopodobieństwo zakalca jest większe / Ten przepis nie uda się z mąką pełnoziarnistą, możemy użyć w zastępstwie orkiszowej tortowej.

Proste ciasto z piekarnika na dużą blachę

Proste ciasto z piekarnika wilgotne i puszyste

Proste ciasto z piekarnika - najlepszy przepis

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!