Sałatka z bobem i truskawkamiNa moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz truskawki stanowią bardzo zgraną parę i choć nie są to typowo sałatkowe składniki, to mile was zaskoczą. Wybierzcie tylko dojrzałe, słodkie truskawki. Samą sałatkę robi się szybko i prosto – nic skomplikowanego. Podaję składniki na dwie duże porcje.

Sałatka z bobem i truskawkami:

  • ok. 100 g mieszanki sałat / roszponki / rukoli / szpinaku
  • 1 – 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 1 – 1,5 szklanki małych, słodkich truskawek
  • 2 cebule szalotki
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Szalotki obieramy i kroimy na bardzo cienkie półplasterki. Wkładamy do malutkiej miseczki, dodajemy jedną łyżkę octu winnego lub balsamicznego, szczyptę cukru i zalewamy taką ilością wrzątku, aby woda przykryła pokrojoną cebulę (nie więcej). Zostawiamy tak na co najmniej 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy dressing. Do małego, zamykanego słoiczka wlewamy trzy łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, jedną łyżkę czerwonego octu winnego (lub balsamicznego) oraz łyżeczkę syropu klonowego (lub płynnego miodu). Dodajemy szczyptę soli, zakręcamy słoiczek i bardzo mocno wstrząsamy przez minutę.

Na dwóch dużych talerzach lub jednym półmisku rozkładamy sałatę. Szalotki odławiamy z płynu, odciskamy z nadmiaru wody i rozrzucamy na sałacie. Dodajemy wydrążone łyżeczką awokado, bób oraz przekrojone na pół truskawki bez szypułek. Wstrząsamy słoik z dressingiem, odkręcamy i polewamy każdą porcję. Na wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

PS: Aby sałatka była bardziej sycąca możemy rozkruszyć na wierzch trochę sera sałatkowego typu feta. Jeśli chcemy, aby była bardziej odświeżająca – dodajemy drobno posiekaną garść mięty.

Sałatka z bobem i truskawkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych