Quiche na obiad? Czemu nie? Pełnoziarnista tarta z łososiem i szpinakiem będzie odpowiednia zarówno na przystawkę, lekkie danie główne jak i kolację. Zdecydowałam się użyć zdrowszej mąki pełnoziarnistej, lecz jeśli jej akurat nie macie, jak najbardziej nada się zwykła. Jest to przepis podstawowy – wg uznania możecie dodać także: pokrojoną w kostkę fetę, suszone pomidory, tartą mozzarellę, kapary lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe – ja dodałam odrobinę mozzarelli.
Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (250g)
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka zimnej wody
Farsz:
- 250 g świeżego łososia
- ok. 250-300 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- pół szklanki gęstej śmietany
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie jeden lub dwa wybrane dodatki: pomidorki, suszone pomidory, kapary, brokuły, mozzarella, feta, parmezan, papryka, oliwki
Do mąki dodajemy sól i posiekane w małą kostkę masło. Wyrabiamy okruszki w podobny sposób jak na kruszonkę, a następnie dodajemy jajko i łyżkę zimnej wody. Ciasto formujemy w kształt kuli i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
W czasie gdy ciasto się schładza mrożony szpinak odparowujemy z wody na patelni. Zajmie to ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy do niego sól, pieprz oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Po chwili dodajemy jedno białko jajka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy tortownicę o śr. 26cm. Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość większą od tortownicy przez dwa kawałki przezroczystej folii (ewentualnie przez czystą torebkę spożywczą od zakupów) – dzięki temu nie będzie się przerywać. Ciasto układamy w środku i wyrównujemy tak, aby brzegi sięgały ponad połowę wysokości blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki jeszcze na co najmniej 10 minut. Łososia solimy i pieprzymy (nie zdejmujemy skóry, jeśli jest). Wkładamy rybę do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem).
Ciasto wykładamy folią aluminiową tak, aby przykryła całe i wysypujemy na wierzch suchą fasolę, groch, ryż lub kulki ceramiczne, aby obciążyć tartę. Wstawiamy ciasto razem z łososiem do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie miksujemy 3 jajka i 1 żółtko. Dodajemy śmietanę i mleko. Miksujemy ponownie. Dodajemy musztardę, koperek, skórkę z cytryny, gałkę oraz solidnie solimy i pieprzmy. Na końcu dodajemy przestudzony szpinak. Po wymieszaniu masa jest gotowa.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy obciążenie oraz folię. Łososia rozdrabiamy widelcem, a jego kawałki układamy na całej powierzchni ciasta. Jeśli używamy dodatków np. fety czy suszonych pomidorów – rozkładamy je w tym momencie. Zalewamy rybę masą jajeczno-szpinakową. Wierzch możemy, ale nie musimy posypać tartym serem np. mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika o takiej temp. jak uprzednio na 35-40 minut. Po upieczeniu kroimy dopiero po 5 minutach od wyjęcia. Tarta z łososiem i szpinakiem jest równie dobra na ciepło jak i na zimno.
piszę się na taką pyszną tartę! połączenie szpinaku i łososia w 100% pyszne! na obiad jak znalazł 🙂
Ale pyszności. Uwielbiam pełnoziarnistą mąkę jako podstawę do tarty, nadaje jej taki lekko orzechowy smak w moim odczuciu. 🙂
Tak, ja uwielbiam też do tart wytrawnych mąkę orkiszową, ale akurat mi się skończyła
Chyba dziś wpadnę do Ciebie 😉 Fajny pomysł z dodatkiem musztardy.
Zapraszam Pati 🙂
nie łączyłam jeszcze nigdy szpinaku i ryby-brzmi doobrze 😉
Świetnie pasuje – zarówno ten świeży jak i mrożony
Uwielbiam wytrawne tarty! Ta wygląda niesamowicie 🙂
Ojej, ale niesamowicie wygląda!
Nie przepadam za szpinakiem, ale wygląda smakowicie. Może gdybym nie wiedziała że tam jest szpinak, bym się skusiła:)
Szpinaku jest dość dużo – jest wyczuwalny
Ostatnio robiłam podobną tylko bez łososia, pyszna Ci wyszła! 🙂
Świetna tarta no i ten zieloniasty kolor. Częstuję się kawałkiem 🙂
Takie danie na obiad to ja rozumiem 🙂 Pyszności.
Zjadłabym i to bardzo.
Ciekawe połączenie .Wygląda na bardzo smaczną
Mam wszystkie składniki, wiec mam już pomysł na jutrzejszy obiadek 🙂
Daj znać Inka jak poszło 🙂
Uwielbiam połączenie łososia i szpinaku! Pycha:)
Takie połączenie smaków musiało smakować cudownie:) wygląda rewelacyjnie:)
uwielbiam wszelkie tarty, słone w szczególności, ale jakoś rzadziej robię, ta wersja przepyszna musiała być:)
Jedno z moich ulubionych połączeń szpinak i łosoś. Po prostu uwielbiam!
W Twoim wydaniu wygląda przepysznie 🙂
Pięnie wygląda i na pewno pysznie smakuje :)!
Tylko wyrzuciłabym szpinak i mogę zjeść całą! Wygląda bardzo smacznie 🙂
Dodałam pomidory suszone i ser typu feta. Pierwsze dwa kęsy smakowały jak dla mnie zbyt cytrynowo, potem przyzwyczaiłam się do tego nieco dziwnego smaku. Wyszło pysznie 🙂