Papryka faszerowana komosą ryżową to idealne jarskie danie. Farsz ze zdrowej komosy ryżowej (quinoa) uzupełniłam beszamelem – dzięki temu był wilgotny i sycący, a papryka nie wymagała dodatkowego sosu. Okazało się, że pieczarki, które zdecydowałam się dodać, nadały beszamelowi wyjątkowego smaku! Papryka faszerowana komosą ryżową (quinoa)Połączenie to zasmakowało mi wyjątkowo, więc czuję, że latem taka papryka nadziewana quinoą, będzie częstym gościem na moim stole. W sumie to już nie mogę doczekać się powtórki.

Papryka faszerowana komosą ryżową:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 liść laurowy
  • 100 g komosy ryżowej – quinoa (pół szklanki)
  • ok. 100 g pieczarek (5-6 dużych sztuk)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki lub tymianek do posypania
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Beszamel:

  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 liść laurowy
  • skórka z połowy i odrobina soku z cytryny (ok. 1 łyżeczka)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Komosę ryżową płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wsypujemy do rondelka. Wrzucamy liść laurowy, szczyptę soli i zalewamy kubkiem wody. Gotujemy ok. 12-15 minut, aż quinoa wchłonie wodę i ugotuje się.

W tym czasie przygotowujemy beszamel. Odmierzamy szklankę mleka i dodajemy do niego liść laurowy. Do rondelka dodajemy masło i mąkę – podgrzewamy, aż mieszanina będzie jednolita i zacznie skwierczeć. Powoli dolewamy 1/4 mleka, ciągle intensywnie mieszając – powinno szybko zacząć gęstnieć. Nie przestając mieszać dolewamy stopniowo całe mleko (wraz z liściem). Beszamel mieszamy, aż do zagotowania. Przyprawiamy go solą, pieprzem, gałką, tymiankiem oraz skórką i odrobiną soku z cytryny. Powinien być gęsty. Wyjmujemy liść i zestawiamy z ognia (gdyby zrobiły się grudki można zblendować ręcznym blenderem – u mnie nie było potrzeby).

Na małej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, mieszamy i zalewamy beszamelem. Ponownie mieszamy i zdejmujemy z palnika.

Papryki myjemy przekrawamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy około 30 minut. Gotowe danie posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz natką pietruszki lub tymiankiem.

Papryka faszerowana komosą ryżową (quinoa)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!