Omlet hiszpański

Omlet hiszpańskiOmlet to w zasadzie danie międzynarodowe. Tak naprawdę wszystkie są bardzo podobne. Włoska fritata czy hiszpańska tortilla mało się różnią od omletów przygotowywanych w polskich domach. Dziś chciałabym Wam przedstawić mój ulubiony omlet hiszpański – z ziemniakami i cebulą (tortilla de patatas). Ja wcale nie przygotowuję go klasycznie – nie używam surowych ziemniaków i nie przekręcam omletu na drugą stronę (zawsze mi pęka) – za to zapieczony w piekarniku udaje się zawsze, a smakuje wyśmienicie. Obowiązkowo należy użyć do niego ziemniaków i cebuli – resztę warzyw dopasujcie do waszych preferencji i zapasów.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Gotujemy je przez ok. 15 minut w osolonej wodzie (ja robię to w mundurkach, potem obieram). Jak najbardziej nadają się ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Ugotowane i obrane ziemniaki kroimy na 0,5 cm plastry. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC (grzanie górne lub grill). Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Paprykę pozbawiamy pestek i także kroimy w kostkę. Jajka ubijamy (ręcznie lub mikserem) – potem dodajemy do nich śmietanę, pomidora, paprykę i groszek. Porządnie solimy i dodajemy odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Na patelni z metalową rączką* rozprowadzamy tłuszcz – także po jej bokach. Podsmażamy cebulę. Gdy zaczyna być szklista dodajemy ziemniaki. Przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy masą warzywno-jajeczną. Smażymy przez dwie minuty, posypujemy obficie żółtym serem i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 3-5 minut lub do czasu, aż zacznie się rumienić na wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką lub szczypiorkiem i kroimy jak tort.

Omlet hiszpański

* jeśli nie mamy patelni, którą można wstawić do piekarnika, wystarczy przesmażyć cebulę, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wraz z pozostałymi warzywami i upiec omlet hiszpański w piekarniku.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Omlet hiszpański

  1. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Niestety u mnie przewracanie omletu też obowiązkowo kończy się fiaskiem, ale po co się męczyć skoro i bez tego takie cuda wychodzą. Pycha 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Nie jestem wielką omleciarą, co mnie nawet dziwi, bo bardzo lubię jajka. Jak robię jakiś, czy to hiszpański, czy fritatowy, czy grzybek, to staram się przewracać metodą “z talerza” – zazwyczaj się udaje w jako takiej całości go odwrócić 😉
    Twój omlecik do mnie przemawia, chyba dziś pyknę na obiad .

  3. Najbardziej lubię omlety na słodko, ale taka wersja też musi bosko smakować.

  4. Natalia - Poezja Smaku Moni napisał/a:

    Omlet w takim wykonaniu … pycha 🙂
    U mnie ziemniaki też są wcześniej podgotowane, a zapiekanie zamiast przewracania na drugą stronę muszę wypróbować.

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ależ apetyczne zdjęcia!!!!!!!!

  6. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Kolorowy i mega smaczny!:)

  7. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    również mam problem z jego przewracaniem:P pyszny musiał być:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Omlety wolę na słodko, ale takie wersje też lubię. Pozdrawiam

  9. Natalia - Poezja Smaku ula napisał/a:

    Pysznie wygląda i chyba też tak smakuje

  10. Ale puszysty! Mniam, smakowicie wygląda 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Śliczny omlet. Przepis zapisuję do wypróbowania:)

  12. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Ale fajnie wygląda aż ma się ochotę ja pożreć 😀

  13. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    piękny ci wyszedł, a ten jego intensywny kolor 🙂
    Nie robiłam jeszcze takie omleta, a tym bardziej w piakrniku-ciekawe 😉

  14. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    KOLOROWY I PYSZNY !
    ZDJĘCIA JAK ZWYKLE ZACHĘCAJĄCE

  15. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Uwielbiam takie dania, ale fakt, że zawsze najpierw trzeba gotować ziemniaki, co dokłada pracy, mnie zniechęca, bo omlet kojarzy mi się z daniem szybkim. 😉 Pozdrawiam!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dlatego warto użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Jeśli ich nie mamy i nie chcemy gotować – można na sposób hiszpański – pokroić je na bardzo cienkie plastry i przesmażać przez ok.5 minut wraz z cebulą. Smak jest tego wart! Pozdrawiam!

  16. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Cudownie kolorowy i bardzo apetyczny 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Staram się unikać ziemniaków…. więc czemu mnie kusisz ;)?

  18. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Omlet smakuje znakomicie, już wypróbowany:)

  19. Natalia - Poezja Smaku bubu napisał/a:

    u mnie tak samo…. omlet mi sie rozwala za kazxdymr azem… a robilem go z tysiac razy, ale jak to ja facet mowie: miesko musi byc, wiecz dorzcam czasem jakas szyneczke.. osttanio wyczailem dobra bez konserwanotw od h.kani, jest dobra, wiec jakbyscie chcieli poeksperymentowac to zachecam

  20. Natalia - Poezja Smaku kk napisał/a:

    Do omletu hiszpańskiego nie gotuje się ziemniaków, tylko dusi na patelni z cebulą (opcjonalnie innymi składnikami), hiszpańskie gospodynie tak nie robią.

    • Przecież napisałam w opisie, że nie przygotowuję go klasycznie z surowych ziemniaków – zazwyczaj używam do niego ziemniaków z poprzedniego dnia, jeśli takie mi zostaną i tak też robią niektóre hiszpańskie gospodynie 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku zarlok niejadek napisał/a:

    U nas w domu sie taka jajecznice, a nie omlet jadlo z kefirem. Czasem do tego dochodzila kielbaska albo boczek.

  22. Natalia - Poezja Smaku aziel napisał/a:

    Można dopisać, że przepis w sam raz dla facetów. Wypróbowany – polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)