Sałatka z arbuzem i fetą wg Nigelli LawsonSałatka z arbuzem to danie świetne na upalne dni. To niecodzienne połączenie – słodki arbuz, słona feta, kwaśna limonka, orzeźwiająca mięta – wszystkie składniki sprawiają, że sałatka jest pełna kontrastów. Razem jednak tworzą bardzo ciekawą kompozycję – lekką i zaskakującą z każdym kęsem. Nie wiem, czy każdemu przypadnie do gustu, ale warto spróbować. Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą pochodzi z książki Nigelli Lawson.

Składniki:

  • 1,5 kg słodkiego, twardego arbuza
  • 2−3 limonki
  • 250 g greckiego sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek świeżej mięty
  • 3−4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g drylowanych czarnych oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na bardzo cienkie półplasterki. Przekładamy ją do małej miseczki i zalewamy sokiem wyciśniętym z limonek – dzięki temu straci ona swą ostrość. Nigella pisze, że powinny wystarczyć dwa owoce – jednak gdy limonki są wysuszone i mało soczyste, trzeba użyć ich więcej. Z arbuza usuwamy wszystkie pestki, a następnie kroimy czerwony miąższ na 3-4cm kawałki o trójkątnym kształcie. Fetę kroimy w kostkę podobnej wielkości i wkładamy razem z arbuzem do szerokiej i płaskiej miski. Listki pietruszki i mięty drobno siekamy i posypujemy sałatkę. Na wierzch wykładamy cebulę wraz z sokiem, dodajemy całe oliwki, polewamy oliwą i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Delikatnie i ostrożnie mieszamy sałatkę, najlepiej dłońmi, aby nie połamać fety.

Sałatka z arbuzem i fetą wg Nigelli Lawson

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych