Po zimie zostały mi mrożone jagody. Nie miałam czasu wykorzystać tych owoców do ciasta, ale ochota na deser z nimi w roli głównej była nie do przezwyciężenia! Tak powstał genialny napój. Do czekolady z jagodami używam jogurtu – dzięki niemu ma orzeźwiający posmak, za którym przepadam. Dodałam też Inkę, która doskonale podbija smak czekolady (ta z błonnikiem dodatkowo nas nasyci na dłużej). Taka jogurtowa czekolada jagodowa jest jeszcze lepsza niż napoje w słynnych pijalniach czekolady! Nie wiem czy napój ucieszy bardziej dzieci czy rodziców, wypróbujcie sami.
Odżywcza czekolada do picia z jagodami:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki zbożowej kawy Inki (najlepiej z błonnikiem)
- 250 ml śmietanki 30%
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 3/4 szklanki jagód (mogą być mrożone)
Czekoladę rozpuszczamy w małej ilości śmietany (w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu), a gdy będzie całkowicie płynna, powoli dodajemy kawę zbożową Inkę i resztę śmietanki intensywnie mieszając. Dodajemy mleko i zestawiamy z ognia. Jagody (świeże lub rozmrożone) płuczemy i blendujemy wraz z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Na dno szklanek (możemy otrzymać cztery małe lub dwie bardzo duże porcje) nakładamy 1-2 łyżki zmiksowanych jagód. Resztę jagód łączymy z masą czekoladową, dokładnie mieszamy i wlewamy do szklanek.
Przed podaniem czekoladę do picia możemy schłodzić w lodówce lub podać w temperaturze pokojowej.
Wpis powstał we współpracy z marką Inka
pycha! 🙂 wypiłabym z wielką chęcią 🙂
Bomba odżywcza, a zdjęcia piękne:)
Piekne zdjęcia:)
Dobry przepis.
Dobry przepis i ładne zdjęcia.
Dobry przepis na upał.
Świetny przepis na letnie upalne dni.
Pyszności