Jogurtowa czekolada do picia z jagodamiPo zimie zostały mi mrożone jagody. Nie miałam czasu wykorzystać tych owoców do ciasta, ale ochota na deser z nimi w roli głównej była nie do przezwyciężenia! Tak powstał genialny napój. Do czekolady z jagodami używam jogurtu – dzięki niemu ma orzeźwiający posmak, za którym przepadam. Dodałam też Inkę, która doskonale podbija smak czekolady (ta z błonnikiem dodatkowo nas nasyci na dłużej). Taka jogurtowa czekolada jagodowa jest jeszcze lepsza niż napoje w słynnych pijalniach czekolady! Nie wiem czy napój ucieszy bardziej dzieci czy rodziców, wypróbujcie sami.

Odżywcza czekolada do picia z jagodami:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki zbożowej kawy Inki (najlepiej z błonnikiem)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml mleka
  • 3/4 szklanki jagód (mogą być mrożone)

Czekoladę rozpuszczamy w małej ilości śmietany (w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu), a gdy będzie całkowicie płynna, powoli dodajemy kawę zbożową Inkę i resztę śmietanki intensywnie mieszając. Dodajemy mleko i zestawiamy z ognia. Jagody (świeże lub rozmrożone) płuczemy i blendujemy wraz z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Na dno szklanek (możemy otrzymać cztery małe lub dwie bardzo duże porcje) nakładamy 1-2 łyżki zmiksowanych jagód. Resztę jagód łączymy z masą czekoladową, dokładnie mieszamy i wlewamy do szklanek.

Przed podaniem czekoladę do picia możemy schłodzić w lodówce lub podać w temperaturze pokojowej.

Jogurtowa czekolada do picia z jagodami

Jogurtowa czekolada do picia z jagodami

Jogurtowa czekolada do picia z jagodami

Wpis powstał we współpracy z marką Inka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych