Weekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce nadają im wilgotności i smaku. Smaży się je bardzo szybko. Ja podałam je z cukrem pudrem, choć z bitą śmietaną byłyby jeszcze bardziej rozpustne. Dla uspokojenia sumienia warto przypomnieć, że truskawka jest bombą zdrowia, a dodatek płatków jaglanych sprawia, że placuszki te są jeszcze bardziej odżywcze. Wychodzi ok. 18 sztuk.
Czekoladowe placuszki z truskawkami:
- 200 g jogurtu naturalnego
- ⅓ szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 3 łyżki płatków jaglanych *
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1 łyżka kakao (uczuleniowcy – można pominąć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- truskawki
- bita śmietana lub cukier puder
Jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy do nich olej, jogurt i mleko. Mieszamy. Dodajemy suche składniki: mąkę, ksylitol lub cukier, płatki jaglane, kakao, proszek oraz sodę. Mieszamy do połączenia składników – nie dłużej. Wystarczy wymieszać łyżką – nie potrzeba miksera. Truskawki myjemy i kroimy na plasterki. Rozgrzewamy patelnię – koniecznie z nieprzywierającą powłoką. Można ją przesmarować ręcznikiem kuchennym zamoczonym w oleju – ja smażę placki bez tłuszczu. Smażymy placki i gdy zaczną pojawiać się bąbelki – układamy 3 plasterki truskawek na każdym placku. Potem przekręcamy na drugą stronę. Przed smażeniem kolejnej partii, przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym (uwaga, jest gorąca), aby pozbyć się resztek soku z truskawek. Podajemy z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
* Jeśli nie macie płatków jaglanych, można zastąpić je namoczonymi przez 15 minut w zimnej wodzie płatkami owsianymi.
Zrobiłam 🙂
Smaczne i nieco inne od tradycyjnych racuszkow 🙂
wspaniałe placuszki 🙂 dla mnie idealne na sniadanie! 🙂
Świetne placuszki, a te truskawki się uśmiechają:)
Czy płatki ryżowe tez moga byc?
Nie próbowałam