To, co uwielbiam w Świętach, to wspólne, rodzinne przygotowania. Są przepisy, które najlepiej robić razem – taki jest właśnie murzynek z serem. Moja mama przygotowuje masę murzynkową, a ja serową – potem wystarczy wylać obie masy do jednej formy, by uzyskać dużą porcję pysznego ciasta. W takim kolektywie murzynek z serem przygotowuje się bardzo szybko, a jest to wypiek, który wszyscy uwielbiają. Do jego przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera i drobnej mąki tortowej – ja użyłam Basi tortowej extra, którą często wykorzystuję do wypieków lekkich ciast i biszkoptów. Nie wyobrażam sobie tego serowego murzynka bez kakaowej polewy – to mój smak dzieciństwa. Wszystkie składniki są łatwo dostępne – zaopatrzymy się w nie w niemal w każdym sklepie.
Murzynek z serem – masa kakaowa:
- 2 szklanki mąki tortowej (u mnie Basia Tortowa Extra)
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
Murzynek z serem – masa serowa:
- 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego (może być także zmielony ser z wiaderka)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 1/2 kostki miękkiego masła (100 g)
- 1 budyń waniliowy (proszek)
Murzynek z serem – polewa:
- ok. 1/3 kostki masła (60-70 g)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Murzynek: Do rondelka wrzucamy kostkę masła, cukier, cukier z wanilią oraz kakao. Gotujemy do czasu rozpuszczenia się składników, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna, dodajemy cztery żółtka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy ciasto do formy ok. 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik: Cztery białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu pozostałe żółtka oraz cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo miękkie masło, a następnie zmielony ser. Wmiksowujemy budyń (proszek). Wyłączamy mikser i porcjami dodajemy ubitą na początku pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Na wierzch masy murzynkowej rozkładamy masę serową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Jej wszystkie składniki (masło, cukier, kakao i śmietanę) należy rozpuścić w rondelku i wymieszać do połączenia.
Aby wypieki były bardziej puszyste, zawsze warto przesiać mąkę.
Jedne kawałki mają więcej murzynka – inne więcej sera. W tym cieście każdy znajduje coś dla siebie 🙂
Ciasto można podać z samą polewą lub udekorować wiórkami, bakaliami czy cukrowymi posypkami
Na facebookowym profilu mąki Basi właśnie wystartował świąteczny konkurs – wystarczy podzielić się świątecznym, rodzinnym przepisem wraz ze zdjęciem, aby móc wygrać mikser kuchenny lub wałki dekoracyjne, które będą jak znalazł do przygotowania świątecznych wypieków 🙂
🌲🌲🌲


Takiego wariantu murzynka jeszcze nie robiłam. Ale chyba się skuszę 🙂
Upiekę na Święta…mam nadzieję, źe się uda
Też spróbuję,wydaje się apetyczny, Takiego sernika jeszcze nie robiłam.
Ten serniczek jest przepyszny a i porcja dość konkretna, takie lubię 🙂
O jeju, smak z dzieciństwa! <3
Baaaaaardzo dawno nie przygotowywałam murzynka, najwyższa pora to zmienić. Zwłaszcza, gdy pod nosem taki przepis! 🙂
połączenia 2w1 bardzo lubię 🙂 wspaniałe ciacho na święta 🙂
wygląda, jak milion dolarów !!!
Ciasto wygląda przepysznie!
Robiłam ten sernik już dwa razy. Za każdym razem wyszedł pyszny. Do masy kakaowej dodałam 1 i 1/3 szklanki mąki zamiast 2 szklanek.
Właśnie upiekłam. Bardzo dobry. Następnym razem dodam mniej mąki do murzynka choć wyrósł niesamowicie 🙂
Witam na jaką blache jest to ciasto?
24×36
Piekę w temperaturze 170 stopni około godziny. Wszystko smakuje wspaniale ale pęka mi ser. Najpierw wszystko rośnie jak na drożdżach a później opada. To normalne? Tak musi być? Co zrobić aby nie pękał? 🙂
Tak, ale nigdy nie powinien opaść niżej, niż poziom w którym był wlewamy do formy. Aby sernik nie pękał można sprobować wstawić naczynie z wrzątkiem na dno piekarnika – para wodna zapobiega pękaniu 🙂
Ciasto pierwsza klasa od dziś ciasto NR 1 na moim stole 🙂 Dziękuje za przepis!
Poległam już na masie kakaowej…za nic nie chciała przybrać formy płynnej.Już na etapie rozpuszczania cukru,masła i kakao zrobiła mi się papka.Czy nie trzeba tam dodać np. mleka?Nie wiem gdzie tkwi moj błąd…
Ale że masło nie chciało się rozpuścić? Kakao może mieć na początku grudki, rozpuszczą się podczas mieszania, warto aby ogień nie był zbyt duży