To, co uwielbiam w Świętach, to wspólne, rodzinne przygotowania. Są przepisy, które najlepiej robić razem – taki jest właśnie murzynek z serem. Moja mama przygotowuje masę murzynkową, a ja serową – potem wystarczy wylać obie masy do jednej formy, by uzyskać dużą porcję pysznego ciasta. W takim kolektywie murzynek z serem przygotowuje się bardzo szybko, a jest to wypiek, który wszyscy uwielbiają. Do jego przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera i drobnej mąki tortowej – ja użyłam Basi tortowej extra, którą często wykorzystuję do wypieków lekkich ciast i biszkoptów. Nie wyobrażam sobie tego serowego murzynka bez kakaowej polewy – to mój smak dzieciństwa. Wszystkie składniki są łatwo dostępne – zaopatrzymy się w nie w niemal w każdym sklepie.

Murzynek z seremMurzynek z serem – masa kakaowa:

  • 2 szklanki mąki tortowej (u mnie Basia Tortowa Extra)
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru

Murzynek z serem – masa serowa:

  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego (może być także zmielony ser z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki miękkiego masła (100 g)
  • 1 budyń waniliowy (proszek)

Murzynek z serem – polewa:

  • ok. 1/3 kostki masła (60-70 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Murzynek: Do rondelka wrzucamy kostkę masła, cukier, cukier z wanilią oraz kakao. Gotujemy do czasu rozpuszczenia się składników, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna, dodajemy cztery żółtka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy ciasto do formy ok. 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik: Cztery białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu pozostałe żółtka oraz cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo miękkie masło, a następnie zmielony ser. Wmiksowujemy budyń (proszek). Wyłączamy mikser i porcjami dodajemy ubitą na początku pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Na wierzch masy murzynkowej rozkładamy masę serową.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Jej wszystkie składniki (masło, cukier, kakao i śmietanę) należy rozpuścić w rondelku i wymieszać do połączenia.

Murzynek z serem

Aby wypieki były bardziej puszyste, zawsze warto przesiać mąkę.

Murzynek z serem

Murzynek z serem

Jedne kawałki mają więcej murzynka – inne więcej sera. W tym cieście każdy znajduje coś dla siebie 🙂

Murzynek z serem

Ciasto można podać z samą polewą lub udekorować wiórkami, bakaliami czy cukrowymi posypkami

Murzynek z serem

Murzynek z serem

Na facebookowym profilu mąki Basi właśnie wystartował świąteczny konkurs – wystarczy podzielić się świątecznym, rodzinnym przepisem wraz ze zdjęciem, aby móc wygrać mikser kuchenny lub wałki dekoracyjne, które będą jak znalazł do przygotowania świątecznych wypieków 🙂

🌲🌲🌲

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!