Kurabiedes - greckie ciasteczka na Boże NarodzenieKurabiedes (Kourabiedes) to bardzo popularne w Grecji ciasteczka Bożonarodzeniowe – odpowiednik naszych pierniczków. Już sam ich śnieżny wygląd kojarzy się z zimową aurą. Charakterystyczną cechą kurabiedes jest duża ilość posiekanych na mniejsze i większe części migdałów, a także specyficzny, różany zapach. Niektórzy twierdzą, że to jedne z najlepszych ciasteczek na świecie! Można je formować na różne kształty – okrągłe, księżyce czy półkola. Ważne, aby były grubiutkie i kruche. Mogą przetrwać szczelnie zamknięte nawet do dwóch tygodni. Moje znikły w dwa dni – choć są bardzo sycące, to nie potrafiłam poprzestać na jednym! I ten zapach… mmm…

Kurabiedes (ok. 20-24 sztuki):

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 250 g dobrej jakości masła w temp. pokojowej
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2/3 szklanki cukru pudru + do obtoczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 50-60 ml koniaku
  • 100 – 150 g migdałów
  • kilka łyżek wody różanej (do kupienia w działach orientalnych supermarketów lub w internecie)

Zaczynamy od posiekania migdałów – nie wszystkie musimy posiekać bardzo drobno – świetnie jak pozostaną także ich duże części. Masło ucieramy mikserem na puch wraz z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodajemy żółtko i miksujemy, aż całkowicie połączy się z masą. Powoli dodajemy koniak – cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dosypujemy do masy. Miksujemy do wmieszania całej mąki, a jeśli pod koniec wsypywania mikser ciężko pracuje, bo ciasto jest zbyt gęste – ostatnią porcję mąki zagniećmy ręcznie (najlepiej jednak nie ogrzewać go zbyt długo ciepłem rąk). Ciasto powinno być lekko lepiące. Dodajemy migdały, mieszamy i chłodzimy masę w lodówce ok. 15-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160-170°C. Ciastka można wałkować na ok. 1 cm grubości i wycinać wykrawaczkami, jednak prościej jest odrywać je po kawałku (maksymalnie 24 części, u mnie wyszło 22), toczyć w dłoniach kulkę (wielkości ping-pongowej) i lekko spłaszczać, formując krążek. Pieczemy je przez ok. 25 minut.

Jeszcze gorące smarujemy za pomocą pędzelka wodą różaną z obu stron (im więcej, tym ciasteczka będą bardziej intensywnie smakować) i obtaczamy w cukrze pudrze. Po wystygnięciu przechowujemy szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

PS: Bez wody różanej ciasteczka także się udadzą, pozbawione jednak będą swojego charakterystycznego smaku.

Kurabiedes - greckie ciasteczka na Boże Narodzenie

Kurabiedes - greckie ciasteczka na Boże Narodzenie

Kurabiedes - greckie ciasteczka na Boże Narodzenie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych