Czekoladowa tarta / mazurek z orzechami laskowymi 1Pyszne nie oznacza skomplikowane. Ta tarta (która może być idealnym świątecznym mazurkiem) będzie rozkoszą dla podniebienia każdego fana mlecznej czekolady. Kilka lat temu podarowałam taką tartę w prezencie. Okazało się, że stała się ulubionym ciastem rodziny do której powędrowała. A jej główny składnik to tylko… czekolady z orzechami! W połączeniu ze śmietanką tworzą wyjątkowo kremowy ganache. Jeśli je lubicie, to ten wypiek to strzał w „10”. Do tego chrupiące orzechy i kwaskowy dżem przełamujący słodycz. Deser doskonały.

Czekoladowa tarta / mazurek z orzechami laskowymi:

  • 4 mleczne czekolady z całymi orzechami laskowymi
  • 4 łyżki kwaskowego dżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

Zagniatamy z mąki, cukru pudru, żółtek, wody i pokrojonego, zimnego masła jednolite ciasto (można za pomocą haka miksera). Ciastem wylepiamy formę na tartę lub tak jak ja – tortownicę o średnicy 24 cm (formując 3 cm rant). Nakłuwamy dno i boki gęsto widelcem, aby ciasto nie popękało. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem). Pieczemy 25 minut. Do rondelka wlewamy kremówkę i połamane na kawałki czekolady. Podgrzewamy, na najmniejszym ogniu, do rozpuszczenia, często mieszając. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem. Wlewamy czekoladową masę z orzechami. Chłodzimy w lodówce. Wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed podaniem (masa jest wtedy idealnie kremowa).

Czekoladowa tarta / mazurek z orzechami laskowymi 2

Czekoladowa tarta / mazurek z orzechami laskowymi 3

Czekoladowa tarta / mazurek z orzechami laskowymi 4

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!