ManhattanMałe co nie co dla miłośników mocniejszych wrażeń – Manhattan to już drink bardziej konkretny – na bazie whisky i wermutu. Prezentuję odmianę klasyczną i bardziej delikatną – Mint Julep. Odmiana Mint Julep to coś co mi zasmakowało – jest z dodatkiem aromatycznej mięty. Drink mocny, ale jednocześnie bardzo dbający o nasze doznania smakowe 🙂 Składniki na dwie porcje.

Manhattan:

  • 80 ml burbona
  • 40 ml czerwonego wermutu
  • łyżeczka angostury (gorzkiej, korzennej wódki)
  • wisienki kandyzowane
  • lód

Manhattan Mint Julep:

  • 40 ml słodkiego, białego wermutu
  • 40 ml szkockiej whisky
  • 40 ml burbona
  • 12 listków mięty
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • kruszony lód

Manhattan: Do shakera wlewamy burbon, wermut,  angosturę, i dokładnie mieszamy. Do dwóch kieliszków wkładamy lód oraz po jednej wisience (do środka). Zalewamy drinkiem.

Manhattan Mint Julep: Wermut, whisky i burbon wlewamy do shekera. Wsypujemy cukier puder i wstrząsamy. W kieliszkach układamy listki mięty i delikatnie je ugniatamy. Dodajemy kruszony lód do połowy dwóch kieliszków. Wlewamy miksturę.

Na zdjęciu odmiana Mint Julep, zamiast wisienki (których nie lubię) – boróweczki 🙂

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych