Szaszłyki hawajskie

Szaszłyki hawajskieDziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie – ze słodką nutą ananasa i kokosa. Na początku byłam nastawiona sceptycznie do takiego obiadu, ale po spróbowaniu zmieniłam zdanie. Ananas wspaniale nasączył kurczaka – był soczysty i niezwykle delikatny. Za to pieczony kokos przerósł moje oczekiwania – jest pyszny. Całość mimo, że wydaje się niepozorna jest sycąca ze względu na obecność właśnie orzecha kokosowego. Hawajski obiad powinien przypaść do gustu szczególnie dzieciom. A dla tradycjonalistów polecam szaszłyki klasyczne.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ananas – jeden świeży lub puszka
  • orzech kokosowy
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • curry
  • dodatkowo: patyczki do szaszłyków i silna osoba, która otworzy kokosa 😉

Zaczynamy od otwarcia i obrania orzecha kokosowego. Jak otworzyć kokos? Ma on 3 małe dziurki. Należy do jednej z nich wwiercić się korkociągiem lub ostrym nożem i wylać ze środka wodę (nadaje się do picia i wypieków). Następnie trzeba uderzać w środek kokosa tępą stroną noża, aż pęknie. Gdy pęknie podważamy biały miąższ, aby wyskoczył ze skorupki. Brązowy nalot obieramy nożem lub skrobaczką do warzyw.

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, curry, tymiankiem i imbirem. Mieszamy rękami, aby przyprawy obtoczyły kawałki z każdej strony. Odstawiamy na 10 minut. Ananasa i kokosa kroimy na mniejsze części zbliżone do wielkości kurczaka. Nastawiamy piekarnik na 180ºC, a gdy się nagrzewa nabijamy składniki naprzemiennie na patyczki. Pieczemy 15 minut w piekarniku (możemy też upiec je na grillu).

Ja podałam je z grzankami – ale były zbędne. Lepiej smakują same lub z białym, sypkim ryżem.

Szaszłyki hawajskie

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Szaszłyki hawajskie

  1. Natalia - Poezja Smaku Iza napisał/a:

    ale apetyczny obiadek ;))

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Mój Mężuś byłby zachwycony! Uwielbia połączenie ananasa z kurczakiem. Z resztą ja też chętnie bym spróbowała!

  3. Natalia - Poezja Smaku Monica napisał/a:

    Dawno temu piekłam podobne na grillu i były pyszne 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam połączenie mięs z owocami, więc ten kurczak jest w sam raz dla mnie. A tak poza tym wcale nie potrzebujesz silnej osoby do otwarcia kokosa, tylko sposobu na jego otwarcie 😉 Pozdrawiam

  5. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Super smaki i doskonały pomysł, na pewno je przyrządzę w najbliższy weekend, gorąco pozdrawiam 🙂

  6. Pingback: Klasyczne szaszłyki - na grilla i do piekarnika | Poezja smaku

  7. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Bardzo pyszne i apetycznie sfotografowane 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Luna napisał/a:

    O! To jest coś dla mnie! Uwielbiam pizzę hawajską, to i to by mi przypasowało! 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Ewa Biedr_ona napisał/a:

    Podoba mi się, ale jak dla mnie.. musiałabym ananasa czymś innym zastąpić ;-D

    http://www.przysmakiewy.pl

  10. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Całego kawałka kokosa jeszcze nie jadłam i strasznie żałuję! Zastanawiam się czy jest bardzo bardzo kokosowy czy może orzeźwiający? 🙂
    Dużo osób z mojego otoczenia nie lubi dań hawajskich – ja ubóstwiam 😀 Niewiem co z nimi ;p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)