Muffinki uwielbiamy za ich proste przygotowanie. Wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi, a po 20 minutach z piekarnika wyjmujemy pyszne babeczki. Dziś muffinki ciemne – z dodatkiem mlecznej czekolady. Szybko, prosto i pysznie – tak jak lubię. Najlepsze jeszcze ciepłe. Przepis z forum CinCin podany jest na 12 sztuk – ja napełniłam całe papilotki i wyszło 14 :).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy mały
  • 150 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 150 g mlecznej czekolady (ja dodałam jedną całą tabliczkę i 50 g czekoladowych groszków z Lidla)

Czekoladę drobno siekamy ostrym nożem. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Dodajemy do niego mleko i rozkłócone jajka. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do czasu, aż składniki się połączą (nie za długo, ciasto powinno być grudkowate). Na końcu wsypujemy pokrojoną czekoladę. Foremkę na muffinki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto. Pieczemy w 190ºC ok. 20-25 minut.

Wykończenie muffinek zależy od nas – możemy podać je suche, posypać je cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub przygotować pyszny krem – z rozpuszczonej czekolady w śmietance kremówce, którą po schłodzeniu należy ubić mikserem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!