Muffinki uwielbiamy za ich proste przygotowanie. Wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi, a po 20 minutach z piekarnika wyjmujemy pyszne babeczki. Dziś muffinki ciemne – z dodatkiem mlecznej czekolady. Szybko, prosto i pysznie – tak jak lubię. Najlepsze jeszcze ciepłe. Przepis z forum CinCin podany jest na 12 sztuk – ja napełniłam całe papilotki i wyszło 14 :).
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy mały
- 150 g masła lub dobrej margaryny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 150 g mlecznej czekolady (ja dodałam jedną całą tabliczkę i 50 g czekoladowych groszków z Lidla)
Czekoladę drobno siekamy ostrym nożem. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Dodajemy do niego mleko i rozkłócone jajka. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do czasu, aż składniki się połączą (nie za długo, ciasto powinno być grudkowate). Na końcu wsypujemy pokrojoną czekoladę. Foremkę na muffinki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto. Pieczemy w 190ºC ok. 20-25 minut.
Wykończenie muffinek zależy od nas – możemy podać je suche, posypać je cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub przygotować pyszny krem – z rozpuszczonej czekolady w śmietance kremówce, którą po schłodzeniu należy ubić mikserem.
Wspaniały smak:)
Takich nie jadłam, buuuu
Z mleczną czekoladą? W sam raz dla mnie 🙂
wyglądają tak pięknie! i na pewno smakują rewelacyjnie. mam rację? z pewnością!
pewnie, że smakują – i to jak 🙂
No to się zmówiłyśmy, z czekoladą są przepyszne 🙂
Wlasnie za to, że mufinki nie wymagają nakładu pracy bardzo je lubię. A jednocześnie są takie dobre!!
A jakie ma być kakao? Gorzkie? 🙂
Tak, dokładnie – w gotowaniu wykorzystujemy zazwyczaj ciemne kakao 🙂
Jako czekoladoholiczka musiałam polać je jeszcze czekoladą 🙂
Pyszne babeczki sama robiłam jako 10 latka 1 raz i wyszły znakomite szczegulnie z tymi drażami tylko ja miałam z carfura kanałowe
Chyba muszę się nauczyć takie robić, ja uwielbiam mleczną czekoladę, więc idealna wersja babeczek dla mnie 😀
Witam!!!!!! Mufinki wyszły przepyszne.Proste w wykonaniu i smaczne!!!!Gorąco polecam!!!!!
Czy można zamiast mleka dać maślanki/kefiru?
Maślanka powinna być OK
Maślanka świetnie się sprawdza – pod warunkiem, że to nie są te mega słodkie
Czy można do nich dodać mrożone maliny?