Makowa panienka z kremem waniliowym

Czy jest wśród Was ktoś, kto pamięta czeską bajkę o Makowej Panience mieszkającej na makowej polanie? Ja od razu przed oczami mam jej czerwoną spódnicę i motyla Emanuela. Makowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt tegorocznych Świąt. Makowa panienka jest bezglutenowa – nie zawiera mąki i co ważne – nie wymaga żmudnego mielenia maku. Przepyszna waniliowa masa z kokosowym akcentem jest niesamowicie delikatna. Nie mogło zbraknąć też czerwonego akcentu – czerwony dżem nadaje odrobiny kwaskowatości, dzięki czemu wypiek jest idealnie zbalansowany. Aby uzyskać naturalny smak, zamiast cukru wanilinowego, użyłam cukru z naturalną wanilią. W serii Ze Świata Natury Dr. Oetkera znajdziemy cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru oraz ekstrakt naturalny. Odkąd je poznałam, używam ich bardzo często – mają świetny skład.

Makowa Panienka to ciasto na dużą blachę (24×36 cm) – w sam raz na zbliżającą się Wigilię i Święta. Będzie też idealne na wszelkie imieniny i przyjęcia – zachwyci wszystkich gości.

Makowa panienkaMakowa panienka z kremem waniliowym – ciasto:

Makowa panienka z kremem waniliowym – krem:

Dodatkowo:

  • słoiczek kwaskowego dżemu lub konfitury np. wiśniowego, porzeczkowego, malinowego, żurawinowego
  • 100 g wiórków kokosowych

Jajka przelewamy ciepłą wodą, aby się ogrzały. Wycieramy je i oddzielamy białka od żółtek. Odmierzamy wszystkie składniki ciasta – cukier, mak, wiórki i migdały. Białka jajek ubijamy na wysokich obrotach miksera. Gdy będą białe, dosypujemy powoli cukier – cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku – cały czas miksując. Wlewamy ekstrakt naturalny wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera. Wyłączamy mikser i stopniowo dosypujemy wiórki, mak i migdały – mieszając delikatnie szpatułką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem (24x36cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC (lub 160ºC z termoobiegiem) na 25 minut.

Przygotowujemy domowy budyń. Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i łyżką cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz likier. Miksujemy na gładką masę. Wlewamy strużką na gotujące się mleko, jednocześnie intensywnie mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Nakrywamy kawałkiem folii i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy budyń będzie całkowicie zimny, miksujemy miękkie masło na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu – aż do wykończenia.

Blat przekrawamy na dwie części – tak jak tort. Pierwszy blat smarujemy dżemem.  Nakładamy 3/4 masy i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Rozsmarowujemy pozostałe 1/3 masy. Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy do czasu, aż będą złote. Posypujemy wierzch ciasta i chłodzimy w lodówce. Wyjmujemy z chłodnego miejsca na godzinę przed podaniem – w temperaturze pokojowej jest najsmaczniejsze.

Makowa panienka

Makowa panienka

Makowa panienka

Makowa panienka

Makowa panienka

makowa panienka

Makowa panienka

Makowa panienka

 


Wraz z firmą Dr. Oetker przygotowałam dla Was mini-konkurs. Wystarczy, że wejdziecie na stronę sklepu Dr Oetker , a następnie odpowiecie w komentarzu na blogu na pytanie: którego produktu Dr. Oetkera użylibyście do swojego ulubionego świątecznego wypieku i dlaczego. Na odpowiedzi czekam do 20 grudnia 2017 r. Odpowiedź nie może być dłuższa niż 100 słów. Nie zapomnijcie w formularzu podać adresu email. Trzy najciekawsze odpowiedzi zostaną nagrodzone zestawem dodatków ZE ŚWIATA NATURY, które swoim naturalnym składem będą cieszyć podniebienia najbardziej wymagających smakoszy oraz wyjątkowym kalendarzem na 2018 rok. Odpowiedź, która spodoba mi się najbardziej dodatkowo nagrodzona będzie naturalną, jutową torbą na zakupy w kolonialnym stylu. Powodzenia!

Z przyjemnością ogłaszam, że poszczęściło się komentarzom od: karolina27 – 1 miejsce, Iza i Justyna. Gratuluję!


 

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Makowa panienka z kremem waniliowym

  1. Natalia - Poezja Smaku Marta R. napisał/a:

    Moim ulubionym wypiekiem świątecznym jest kremowy jagielnik z pomarańczami, na spodzie daktylowo-migdałowym. Jego cudowny zapach w tym roku podkręcę naturalnym ekstraktem pomarańczy z Brazylii od Dr Oetkera. Zapowiadają się obłędnie pachnące Święta…

  2. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Prezentuje się pysznie! Wkrótce wypróbuję bo makowa panienka przypadła mi do gustu 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Cukier trzcinowy z cynamonem do pierników,
    to najlepszy ze wszystkich możliwych składników.
    Aromat naturalny wypieki będą miały,
    dzieci z radością będą je pałaszowały.
    Pyszne pierniczki cynamonowe,
    to “poezja smaku” (“;-)), są wręcz odlotowe.
    Więc cukier trzcinowy wybieram z radością,
    by ucieszyć dzieci zdrową słodkością.

  4. Natalia - Poezja Smaku Olka napisał/a:

    Moim ulubionym świątecznym wypiekiem jest sernik. Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez serowego ciasta o pięknym, waniliowym zapachu. Do jego przyrządzenia wykorzystałabym Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru firmy Dr. Oetker, ponieważ cenię sobie naturalne składniki. Ponadto wiem, że aromat tego ekstraktu byłby intensywny i przypominałby prawdziwą wanilię, a jego użycie z pewnością jest banalnie proste.

  5. Natalia - Poezja Smaku Lili napisał/a:

    Sernik Królewski to moje ulubione ciasto świąteczne, już widzę oczyma wyobraźni dzień, w którym znów go będę przygotowywać. Trzykrotne mielenie sera, obawa żeby nie zapomnieć ekstraktu Dr Oetkera-cytryna z Sycyli dla intensywności smaku i nerwowe zaglądanie do piekarnika czy aby nie pękł. Która z nas nie przeżywała choć raz tego samego. Ale prawda, że warto? Bo później czeka nas już tylko iście królewska uczta.

  6. robiłam kiedyś to ciacho ale z kremem cytrynowym 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Aga Kot napisał/a:

    Cukier wanilinowy. On pasuje do wszystkiego, a dodatkowo trzeba sobie dosłodzić życie. wybrałam go również dlatego , może to głupie ALE nigdy nie zdzierżę faktu że przez całe życie czytałam/mówiłam “cukier waniliowy” a na opakowaniu jest “wanilinowy”. Nigdy nie zapomnę momentu gdy zostałam uświadomiona. Dlatego się gam po ten cukier.

  8. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    Dr. Oetker przypraw ma bez liku. Jednak nie ma co wymyślać, podstawa to proszek do pieczenia, bez niego mój kakaowy biszkopt by tak pięknie nie wyrósł.

  9. Natalia - Poezja Smaku A Kędzierska napisał/a:

    Zapewne wykorzystałabym przyprawę do szarlotki. Mam zięcia, który jest jej smakoszem, a mi niestety nie zawsze wychodzi. Myślę, że Dr Oetker byłby mi tu bardzo pomocny. Poza tym wydaje mi się, że jest to coś nowego. Pozdrawiam Ania.

  10. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Dr. Oetker – cytryna z Sycylii!!! Pierwsza myśl w mojej głowie do której dodałabym ten składnik to włoska torta al limone. Cytryny teraz nie są aż tak pełne soku jak te z Sycylii, więc Dr. Oetker pomoże wzmocnić smak!!! To ciasto jest słodkie i ożeźwiające, wręcz idealne jako deser po uroczystej wigilijnej kolacji:-)

  11. Natalia - Poezja Smaku Diana Rusiłowicz napisał/a:

    Każdy mój wypiek, nie tylko świąteczny musi być udekorowany, dlatego nie wyobrażam sobie ciasta bez jakiejkolwiek dekoracji.
    Na Święta wybrałam: https://e-oetker.pl/dekoracje/83-magia-swiat-dekoracje-cukrowe-dr-oetkera.html.
    Gwiazdki, choinki, perełki i cukrowe śnieżynki pięknie komponowałaby się na moim serniku i nadałyby mu tej cudnej, wyjątkowej atmosfery!

  12. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Na Świąteczną przyjemność przepis Wam zdradzę
    Wierszem poniższym , coś Wam doradzę
    Nie wyobrażam sobie Świątecznej przyjemności
    Bez kutii zrobionej dla siebie i gości
    Słoneczne Maroko odkrywam
    Maroko mam na wyciągnięcie dłoni
    Ten słodki przysmak przypomina mi o nim
    Gdy kutię z Ekstraktem z naturalnych migdałów spożywam
    Kutią słodką część Wigilii zaczynam
    Na całe Święta energię zdobywam

  13. Nie owijając w bawełnę, za to w delikatne ciasto drożdżowe proponuję użycie ekstraktu waniliowego do przygotowania moich ulubionych cinnamon Rolls 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Jest takie pyszne ciasto Świąteczne, które po przekrojeniu mieni się feerią barw a po ugryzieniu kawałka feerią smaków.Jest wyborne, ale żeby każdy kawalek figi, wszystkie pachnące rodzynki, chrupkie orzechy, aromatyczna skórka pomarańczowa i cytrynowa mogły się tak pięknie w nim prezentować i zachwycać nasze podniebienia, potrzebny jest proszek do pieczenia.Bez niego keks nie wyjdzie.Życzę Wam udanych wypieków Świątecznych, których aromat będzie rozchodził się po całym domu , a smak będzie najmilszą pamiątką Świąt.

  15. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Cukier trzcinowy z cynamonem, który podkreśli smak wypieku i jednocześnie nada mu świąteczny aromat.

  16. Natalia - Poezja Smaku asia napisał/a:

    Ekstrakt waniliowy użyłabym do tradycyjnego sernika świątecznego! Nic tak nie podkreśli smaku tego obowiązkowego wypieku na święta:)

  17. Natalia - Poezja Smaku Marta M napisał/a:

    Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii sprawdziłby się doskonale jako dodatek do pomarańczowca, który w mojej rodzinie jest dłużej niż ja! Choć placek jest idealny to pewnie jest jakiś sposób żeby ulepszyć go jeszcze bardziej i ten sposób znajdę właśnie ja! Sprawię, że smak i zapach pomarańczy będzie jeszcze bardziej… pomarańczowy 😉

  18. Natalia - Poezja Smaku iwonciaaa napisał/a:

    Mój wybór pada na drożdże, które zadbałyby o objętość wspaniałego ciasta, które otula makową masę z dodatkiem przeróżnych bakalii ( w tym orzechów z własnego ogrodu! Uwielbiam patrzeć jak rośnie i z dumą wyciągać je z piekarnika, a później patrzeć jak znika i moja rodzina zajada je popijając gorącym mlekiem z miodem.

  19. Natalia - Poezja Smaku Kasia B napisał/a:

    Olśniło mnie! Znalazłam właśnie sposób żeby moje pierniczki smakowały jak pierniczki, a nie jak kruche ciasteczka (słowa mojego męża). “Przyprawa Korzenna” musi mi pomóc, bo jak nie ona to już nie wiem co uratuje moje ukochane świąteczne pierniczki.

  20. Natalia - Poezja Smaku Aneta C. napisał/a:

    Wybieram cukier z wanilią plus ekstrakt waniliowy. Nieodzowna cześć mojej strucli makowej. Uwielbiam! Ciasto drożdżowe przesiąknięte zapachem wanilii, z własną masą makową, to zwieńczenie świątecznych wypieków. I ten zapach krążący po całym domu, podczas pieczenia, to obłęd. Rodzina kocha te makowce zawijane, a ja kocham sprawiać im słodkie przyjemności. To nasz wypiek numer jeden podczas Świąt. Ps. Dr. Oetker mi w tym pomaga 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Zadowolona napisał/a:

    Poezję Smaku w sercu mamy gdy produkty ze Świata Natury dzięki Doktorowi Oetkerowi odkrywamy .Co w brzuszku to i w duszy dobrze ,że ten naturalny ekstrakt od Dr.Oetkera wszelkie mury złośliwości rozkruszy .Niechaj pobudzi on wszystkie kubki smakowe Waszej familii a moja Kasia już wyczuwa w herbacie świeżą Cytrynę z Sycylii .Poezja Smaku może być dla każdego drugim domem a mnie magicznym smakiem kusi cukier trzcinowy z cynamonem .Nie wiem czy wiesz o tym szanowny człeku ,że Dr.Oetker doskonały jest do świątecznych wypieków .

  22. Natalia - Poezja Smaku PAULA napisał/a:

    Święta to czas pieczenia, delektowania się, celebrowania prawdziwego smaku. Ekstrakt wanilia bourbon z Madagaskaru z prawdziwą laską wanilii, to nie tani kit, tylko wysokiej jakości produkt, którego używam do wypieku świątecznej szarlotki. Jabłka kochają prawdziwą wanilię. Wydobywa ona z nich nieznany, trochę mistyczny smak i nieziemski aromat. Niezawodny Dr. Oetker – dziękuję!

  23. Natalia - Poezja Smaku Marysia napisał/a:

    Nie ma Świąt bez makowca z domową masą makową. Pełną maku, orzechów, miodu i kandyzowanych skórek cytrusów. Dobry makowiec musi także mieć migdałowy aromat – zamiast sztuczngo olejku w tym roku do makowca użyję naturalngo ekstraktu Migdał z Maroka – będzie wspaniałym dopełnieniem domowej rolady makowej.

  24. Natalia - Poezja Smaku karolina27 napisał/a:

    Mój ulubiony świąteczny wypiek to piernik. Jego tajemnica tkwi w korzennych przyprawach, a przede wszystkim w cynamonie, dlatego do przygotowania piernika dodałabym cukier trzcinowy z cynamonem Dr Oetkera. Jego słodki aromat rozgrzewa i relaksuje, przenośni do baśniowej krainy. To dzięki niemu piernik pachnie tak wspaniale, a po wypieczeniu oblewa się go kolorowym lukrem, przez co znakomicie wygląda i ma bogaty smak. Aromatyczne ciasto dodatkowo jest przekładane marmoladą. Piernik to znakomite zwieńczenie świątecznego rodzinnego spotkania, kiedy czujemy się błogo napełnieni. Bo to właśnie przy stole najsilniej przeżywamy bycie razem….

  25. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Witam. Cukier trzcinowy z cynamonem idealnie by się nadał do mojego ostatniego odkrycia kulinarnego, a mianowicie Drożdżowego Piernika zapach gdy go piekłam roznosił się po całym domu… A mina dzieci gdy go jadły bezcenna… Nie mogły uwierzyć że to ciasto drożdżowe hihi przełożyłam go gorącą masą budyniową z kaszą manną, gdybym miała ekstrakt waniliowy podkręciło by to smak masy…. Polecam z całego serca, kto raz go spróbuje, na inny nie spojrzy

  26. Natalia - Poezja Smaku Justyna napisał/a:

    Przedświąteczny zamęt PRZYPRAWIA mnie o ból głowy, stąd też istnieje ryzyko, że jedynymi wiligijnymi WYPIEKAMI będą u mnie te na mojej twarzy. Z drugiej jednak strony, tradycyja samodzielnego przygotowywania domowych słodkości jest w mojej rodzinie głęboko ZAKORZENIONA, więc na pewno pokuszę się przynajmniej o domowe pierniczki z Przyprawą korzenną (https://e-oetker.pl/dodatki-do-pieczenia/5-przyprawa-korzenna.html). Dzięki Doktorowi Oetkerowi w MŁYNIE przygotowań odpadnie mi chociaż mielenie poszczególnych przypraw (od MIELENIA językiem nie mogę się jednak, jak widać, powstrzymać 😉 )

  27. Natalia - Poezja Smaku Iza napisał/a:

    Moim największym tegorocznym odkryciem kulinarnym jest cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera. Przez cały rok od razu po otwarciu paczuszki czułam ten niezwykły aromat przywołujący Magię Świąt. Używałam go do pomarańczowego tiramisu, babeczek, a przede wszystkim cudownych gofrów pomarańczowych z bitą śmietaną i kawałkami galaretki, mnnnniam. Jednak głos z tył głowy cały czas szeptał mi „kiedy wreszcie nadejdą Święta i będę mogła użyć go do ukochanego sernika”. Wspaniale skomponuje się z bakaliami w środku, oblewającą go czekoladą oraz kawałkami świeżych pomarańczy. Smak mojego dzieciństwa nabierze nowego wyrazu!

  28. Natalia - Poezja Smaku Aneta76 napisał/a:

    Do moich ulubionych, świątecznych, podanych w małych kokilkach piernikowo – sernikowych babeczek użyłabym naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/ze-swiata-natury/ekstrakty-naturalne.html. Wanilia to dla mnie najszlachetniejsza z przypraw o niesamowitym smaku i aromacie. Gdy chociaż raz zasmakujemy jej niebywałego, głębokiego i bogatego bukietu stanie się niezastąpiona w naszej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)