Sernik piernikowySernik piernikowy z suszonymi śliwkami to jeden z najbardziej kremowych serników – wprost rozpływa się w ustach! Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi przyprawy piernikowej, cynamonowi, rumowi oraz kawie zbożowej Inka, która dodatkowo podkręca smak korzennych przypraw. On po prostu pachnie Świętami! Jest idealny do czarnej kawy – wypróbowane. Ucieszą się też fani śliwek w czekoladzie – są ciekawym akcentem. Do zrobienia sernika koniecznie użyjcie produktów w temperaturze pokojowej – ser, jajka i śmietana powinny być wyjęte z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem.

Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami:

  • 1 kg mielonego sera (może być dobrej jakości z wiaderka)
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g ciastek pełnoziarnistych w gorzkiej czekoladzie
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka z magnezem)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich

Ciasteczka rozdrabniamy na pył w malakserze lub za pomocą foliowej torebki i wałka. Do okruchów dodajemy dwie łyżeczki kawy Inki oraz jedną łyżeczkę naturalnej przyprawy do piernika. Mieszamy i dodajemy 70 g rozpuszczonego masła (pozostałe 30 g zostawiamy do polewy). Ponownie mieszamy i mokrymi okruchami wykładamy dno tortownicy o średnicy 24-26 cm dokładnie uklepując.

W misie miksera umieszczamy ser, cukier i jajka. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę kawy zbożowej oraz rum. Po wymieszaniu wlewamy kremówkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy masę serową na przygotowany spód. Na dnie piekarnika umieszczamy dowolną foremkę z wrzątkiem (woda parując nawilży sernik), a sernik wstawiamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez termoobiegu przez 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 80 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut przy zamkniętych drzwiczkach, następnie możemy je uchylić.

W czasie, gdy sernik się piecze, zalewamy śliwki wrzątkiem. Gdy woda wystygnie, odciskamy śliwki i kroimy je na mniejsze części. W kąpieli wodnej (misce umieszczonej na garnku z gotującą się małą ilością wody) lub na małej mocy w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę i 30 g masła (1 czubata łyżka). Układamy śliwki na upieczonym serniku i polewamy czekoladą. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z filiżanką kawy – świetnie komponuje się użyta do przepisu Inka.

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Wpis zawiera lokowanie kawy Inka

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!