Sernik piernikowySernik piernikowy z suszonymi śliwkami to jeden z najbardziej kremowych serników – wprost rozpływa się w ustach! Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi przyprawy piernikowej, cynamonowi, rumowi oraz kawie zbożowej Inka, która dodatkowo podkręca smak korzennych przypraw. On po prostu pachnie Świętami! Jest idealny do czarnej kawy – wypróbowane. Ucieszą się też fani śliwek w czekoladzie – są ciekawym akcentem. Do zrobienia sernika koniecznie użyjcie produktów w temperaturze pokojowej – ser, jajka i śmietana powinny być wyjęte z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem.

Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami:

  • 1 kg mielonego sera (może być dobrej jakości z wiaderka)
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g ciastek pełnoziarnistych w gorzkiej czekoladzie
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka z magnezem)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich

Ciasteczka rozdrabniamy na pył w malakserze lub za pomocą foliowej torebki i wałka. Do okruchów dodajemy dwie łyżeczki kawy Inki oraz jedną łyżeczkę naturalnej przyprawy do piernika. Mieszamy i dodajemy 70 g rozpuszczonego masła (pozostałe 30 g zostawiamy do polewy). Ponownie mieszamy i mokrymi okruchami wykładamy dno tortownicy o średnicy 24-26 cm dokładnie uklepując.

W misie miksera umieszczamy ser, cukier i jajka. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę kawy zbożowej oraz rum. Po wymieszaniu wlewamy kremówkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy masę serową na przygotowany spód. Na dnie piekarnika umieszczamy dowolną foremkę z wrzątkiem (woda parując nawilży sernik), a sernik wstawiamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez termoobiegu przez 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 80 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut przy zamkniętych drzwiczkach, następnie możemy je uchylić.

W czasie, gdy sernik się piecze, zalewamy śliwki wrzątkiem. Gdy woda wystygnie, odciskamy śliwki i kroimy je na mniejsze części. W kąpieli wodnej (misce umieszczonej na garnku z gotującą się małą ilością wody) lub na małej mocy w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę i 30 g masła (1 czubata łyżka). Układamy śliwki na upieczonym serniku i polewamy czekoladą. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z filiżanką kawy – świetnie komponuje się użyta do przepisu Inka.

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Wpis zawiera lokowanie kawy Inka

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych