Makaron z brokułami i serem pleśniowymMakaron z brokułami i serem pleśniowym – prosty, wegetariański makaron, który przygotujemy błyskawicznie. Jeśli lubicie sery z niebieską pleśnią, to powinien przypaść Wam do gustu. Podaję składniki na cztery porcje – dla dwóch osób trzeba zmniejszyć ilość składników o połowę. Inspiracją był przepis z książki “Family Cookbook”.

Makaron z brokułami i serem pleśniowym (4 porcje):

  • 400 g makaronu np. świderki
  • 1 mały brokuł
  • ¾ szklanki śmietany 30%
  • 100 g sera gorgonzola lub roquefort
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 3-4 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • sól, świeżo mielony pieprz

Z brokuła odrywamy różyczki wielkości około 3 cm (potrzebujemy ok.250 g) i gotujemy przez 5 minut na parze lub w wodzie. Osuszamy brokuła i blendujemy w malakserze na gładkie puree. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron (ja użyłam pełnoziarnistych świderków) zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

W rondelku rozpuszczamy ser pleśniowy wraz ze śmietanką, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy się rozpuści, dodajemy skórkę i sok z cytryny, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie do sosu dodajemy brokułowe puree. Zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gdy makaron jest gotowy, odlewamy go, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy sos serowo-brokułowy i mieszamy. Danie podajemy posypane posiekanymi orzechami włoskimi.

Makaron z brokułami i serem pleśniowym

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
214 kcal 2610 kcal
Węglowodany
25 g 306 g
w tym cukry
2 g 20 g
Tłuszcz
8 g 101 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
2 g 22 g
Białko
8 g 93 g
Sól
0 g 2 g
Błonnik
2 g 27 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!