Makaron z brokułami i serem pleśniowym – prosty, wegetariański makaron, który przygotujemy błyskawicznie. Jeśli lubicie sery z niebieską pleśnią, to powinien przypaść Wam do gustu. Podaję składniki na cztery porcje – dla dwóch osób trzeba zmniejszyć ilość składników o połowę. Inspiracją był przepis z książki „Family Cookbook”.
Makaron z brokułami i serem pleśniowym (4 porcje):
- 400 g makaronu np. świderki
- 1 mały brokuł
- ¾ szklanki śmietany 30%
- 100 g sera gorgonzola lub roquefort
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 3-4 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- sól, świeżo mielony pieprz
Z brokuła odrywamy różyczki wielkości około 3 cm (potrzebujemy ok.250 g) i gotujemy przez 5 minut na parze lub w wodzie. Osuszamy brokuła i blendujemy w malakserze na gładkie puree. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron (ja użyłam pełnoziarnistych świderków) zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W rondelku rozpuszczamy ser pleśniowy wraz ze śmietanką, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy się rozpuści, dodajemy skórkę i sok z cytryny, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie do sosu dodajemy brokułowe puree. Zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gdy makaron jest gotowy, odlewamy go, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy sos serowo-brokułowy i mieszamy. Danie podajemy posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Super pomysł na obiad, z pewnością skorzystam z przepisu:) Miłego dnia:)
Bardzo lubię taki makaron, ale moje dzieci nie są przekonane do tej wersji. Szkoda! Muszę nad nimi popracować 🙂
mniam! 🙂 brokuł i ser pleśniowy to najlepsze połączenie 🙂
Moja córa uwielbia makaron z różnymi dodatkami.Myślę,że Twoja wersja też jej zasmakuje.
Bardzo lubię to połączenie smaków.
wygląda smakowicie 😉