Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną

Cytryniaczki - ciasteczka z cytrynąGorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety “Moje gotowanie“, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane cytryny. Na szczęście można je dostać w dyskontach. Na pewno jeszcze nie raz je powtórzę – każdego zachwyciły.

Cytryniaczki:

  • 4–5 ekologicznych (niewoskowanych) cytryn
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 200 g drobno zmielonych migdałów (2 szklanki)
  • 200 g mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • cukier kryształ i ewentualnie cukier puder do posypania

Cytryny przelewamy wrzątkiem i wycieramy. Trzy (lub 4 jeśli są małe) kroimy za pomocą ostrego noża w bardzo cienkie plasterki. Plasterki układamy na papierowym ręczniku, a po ok. 15-20 minutach przekładamy na drugą stronę – na świeży ręcznik. Masło z całym jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dodajemy migdały i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto formujemy w dwa walce o średnicy ok. 6 cm. Każdy owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (góra-dół) lub 170°C z termoobiegiem. Każdy walec kroimy na plastry o grubości 5–7 mm i  rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Środki kółek smarujemy rozmąconym żółtkiem i układamy na wierzchu plasterek cytryny, dociskając go otwartą dłonią. Posypujemy wierzch ciastek cukrem kryształem (może być trzcinowy) i pieczemy przez 13–15 min (najlepiej obserwować, aż zarumienią się na brzegach). Przed podaniem cytryniaczki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne (ja nie posypywałam).

Cytryniaczki - ciasteczka z cytryną

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

8 Odpowiedzi na Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną

  1. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Mniam, coś zdecydowanie dla mnie 🙂 Są śliczne 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Zachwyciły mnie ,do herbaty z cytryną sobie zrobię.

  3. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Wspaniałe, przepyszne.

  4. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Śliczne, pyszne ciasteczka. Uwielbiam cytrynowe 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Zachwycające 😀 Przepis zachowam:)

  6. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    ale świetne ciasteczka

  7. uroczo wyglądają z tymi plasterkami cytryn 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Bardzo pomysłowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)