Cytryniaczki - ciasteczka z cytrynąGorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety “Moje gotowanie“, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane cytryny. Na szczęście można je dostać w dyskontach. Na pewno jeszcze nie raz je powtórzę – każdego zachwyciły.

Cytryniaczki:

  • 4–5 ekologicznych (niewoskowanych) cytryn
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 200 g drobno zmielonych migdałów (2 szklanki)
  • 200 g mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • cukier kryształ i ewentualnie cukier puder do posypania

Cytryny przelewamy wrzątkiem i wycieramy. Trzy (lub 4 jeśli są małe) kroimy za pomocą ostrego noża w bardzo cienkie plasterki. Plasterki układamy na papierowym ręczniku, a po ok. 15-20 minutach przekładamy na drugą stronę – na świeży ręcznik. Masło z całym jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dodajemy migdały i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto formujemy w dwa walce o średnicy ok. 6 cm. Każdy owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (góra-dół) lub 170°C z termoobiegiem. Każdy walec kroimy na plastry o grubości 5–7 mm i  rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Środki kółek smarujemy rozmąconym żółtkiem i układamy na wierzchu plasterek cytryny, dociskając go otwartą dłonią. Posypujemy wierzch ciastek cukrem kryształem (może być trzcinowy) i pieczemy przez 13–15 min (najlepiej obserwować, aż zarumienią się na brzegach). Przed podaniem cytryniaczki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne (ja nie posypywałam).

Cytryniaczki - ciasteczka z cytryną

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych