Mam dla Was świetną alternatywę dla nieco nudnych już kotletów schabowych / z piersi kurczaka. Okazało się, że aromatyczna panierka i słodko-słony czosnkowy sos są gwarancją udanego obiadu. Tak nam smakowały, że stały się u nas hitem. Całość przygotujemy w niecałe 30 minut. Kotlety w sosie miodowo-czosnkowym najlepiej smakują podawane z ryżem, makaronem lub pieczonymi warzywami. Przepis powstał na bazie sosu znalezionego na nlrockrecipes.com.

Kotlety w sosie miodowo-czosnkowymSkładniki:

  • ok. 6 kotletów (schabowych lub z piersi kurczaka/indyka – takich jakie lubicie najbardziej)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego (najlepiej light)
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
  • sezam do posypania
  • świeży rozmaryn do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia

Mięso dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy przez folię na ok. 0,5 cm plastry (ja użyłam mięsa z piersi kurczaka). Solimy i pieprzymy z obu stron. Do miski, w której będziemy panierować wsypujemy mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, imbir, paprykę, cayenne, gałkę oraz roztarte na pył w moździerzu – tymianek i rozmaryn. Dokładnie mieszamy. Do drugiej miseczki rozbijamy jajka, dodajemy wodę i roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju rzepakowego. Kotlety panierujemy w bułce z przyprawami, następnie w jajku, a na końcu znów w bułce – przyciskając tak, aby jak najwięcej przypraw znalazło się w panierce. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, ok. 4 minuty z każdej strony – pierwszą stronę smażąc pod przykryciem, drugą bez przykrycia.

Gdy kotlety się smażą, w rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku (nie wyciskane!) – smażymy na małym ogniu – nie za długo, czosnki nie mogą zmienić koloru na ciemniejszy, bo staną się gorzkie. Dodajemy do nich świeżo tarty imbir, sos sojowy, pieprz i miód. Dusimy przez ok 5-10 minut co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie się robić piana natychmiast trzeba podnieść garnek i zmniejszyć ogień. Usmażone kotlety przed samym podaniem zanurzamy na chwilę w gorącym sosie, podnosimy i chwilę czekamy aż odciekną. Kroimy. Na końcu posypujemy sezamem i świeżym rozmarynem. Gdy sosu miodowo-czosnkowego trochę zostanie można odrobinę polać kotlety z wierzchu. Najlepiej podawać je na ryżu lub makaronie.

Kotlety w sosie miodowo-czosnkowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!