Marchewka w mleku – indyjski deser (gajar ka halwa)

Marchewka gotowana w mleku (gajar ka halwa)Marchewka w mleku, do tego gotowana, nie brzmi obiecująco… Miałam mieszane uczucia próbując najpopularniejszego indyjskiego deseru gajar ka halwa w restauracji. Okazało się, że marchewka była pyszna! Delikatnie karmelizowana, słodka, z lekkim posmakiem kardamonu. Mleko całkowicie wyparowuje, więc nie obawiajcie się, że halwa przypomina zupę mleczną. Właściciele zaprzyjaźnionej indyjskiej restauracji Kalyan powiedzieli mi jak taką marchewkę można przygotować w domu. Okazało się, że deser jest bardzo prosty! Jeśli lubicie nietypowe smaki to bardzo zachęcam.

Składniki:

  • 1,5 szklanki tartej marchewki (ok. 3 sztuki)
  • 1 szklanka mleka krowiego (uczuleni mogą wykorzystać mleko sojowe lub migdałowe)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 5-6 sztuk nerkowców lub migdałów lub pistacji (mogą też być rodzynki)
  • duża szczypta mielonego kardamonu

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekane nerkowce / migdały / niesolone pistacje (w zależności co mamy akurat w domu) i podsmażamy, aż nabiorą złotego koloru. Gdy tak się stanie wrzucamy startą marchewkę. Podsmażamy, aż marchew będzie miękka (ważne). Powinna ona wyraźnie zmniejszyć swoją objętość. Następnie do marchwi wlewamy lekko podgrzane mleko, cukier i łyżkę wiórków. Gotujemy na średnim ogniu bardzo często mieszając (inaczej mleko zacznie się przypalać). Po około 10-15 minutach marchewka powinna wypić całe mleko. Gdy przyciśniemy marchewkę łopatką nie może wypływać z niej płyn. Doprawiamy wtedy deser kardamonem i mieszamy. Przekładamy do dwóch pucharków i dekorujemy użytymi orzechami lub/i wiórkami kokosowymi. Marchewka w mleku najlepsza jest jedzona na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

W Indiach do deseru często podaje się także lody – taki zestaw często można spotkać na tamtejszych weselach.

Marchewka gotowana w mleku (gajar ka halwa)

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

41 Odpowiedzi na Marchewka w mleku – indyjski deser (gajar ka halwa)

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    wygląda niezwykle apetycznie 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Też bym nie była przekonana.. Chyba wyjadłabym tylko te orzeszki ze składników a marchewkę schrupala. 😀

  3. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    czegoś takiego nie jadłam, jestem ciekawa smaku:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Nigdy nie słyszałam o tym deserze… Podoba mi się 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    No faktycznie, nie brzmi za dobrze 😉 Ale skoro mówisz, że dobry, i tak ładnie się nazywa, to chyba się do Twojej zaprzyjaźnionej restauracji wybiorę 🙂 Zwłaszcza, że ostatnio mam jazdę na kuchnię indyjską.

  6. Natalia - Poezja Smaku bielinka napisał/a:

    Zaintrygowałaś mnie tym deserem 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku dusia napisał/a:

    Miałam okazję jeść w Ganesh, była niesamowita ale też okropnie słodka 🙂 Chętnie spróbuję, byłam pewna, że jest tam dodatek mleka skondesowanego, wypróbuję kiedyś 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Słodycze z tamtych regionów są bardzo słodkie – na szczęście gotując w domu ilość cukru możemy kontrolować 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Ciekawe połączenie. Ciekawe jak smakuje?

  9. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    A ciekawe jak wyjdzie z mlekiem kokosowym?

  10. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Podoba mi się taki deser, super!

  11. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Marchewkę bardzo lubię ,myślę,że to bardzo interesujący deser.

  12. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Bardzo ciekawy, oryginalny deser. Bardzo lubię marchewkę, w takim połączeniu jeszcze nie jadłam… Zapisuję do wypróbowania 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam, choć ja przygotowuję ten deser odrobinę inaczej i nadaję im formę bardziej zwartych marchewkowo – kardamonowych kulek. Ale smak najpewniej jest bardzo podobny. Uwielbiam, po prostu uwielbiam 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Smaczny kąsek napisał/a:

    Takiego przepisu jeszcze nie widziałam! Wygląda rewelacyjnie!

  15. Natalia - Poezja Smaku Trzy cytryny napisał/a:

    Cześć Natalia!

    Lubię Twoje orientalne przepisy, zawsze okazuje się, ze potrafisz w prosty sposób “poskromić” orientalizm i wszystko wydaje się super.

    Wypróbuję z przyjemnością przepis, ale najpierw z połowy porcji^^

    Spełnienia marzeń w nowym roku!

    Paulina

  16. Marchewkę gotowaną uwielbiam, a w deserze tym bardziej. Może warto spróbować z owsianką?

  17. Mnie od zawsze fascynują smaki indyjskie, choć proporcje składników ustalam sama. Twoja marchewka mnie zachwyciła ! Spełnienia marzeń w Nowym Roku 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Tutaj najlepiej samemu dopasować ilość cukru – i tak jest sporo mniejsza niż w tradycyjnej halwie – ale można dać go jeszcze mniej. Wszystkiego dobrego Samantho!

  18. Natalia - Poezja Smaku Justyna napisał/a:

    Karmelizowana marchewka z nutą kardamonu? ale to musi być smaczne!

  19. niesamowite! muszę spróbować 🙂

  20. Wow, w życiu bym się nie spodziewała takiego deseru, interesujący i to bardzo 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    ooo.. indyjski deser! Pierwszy raz to widzę!
    Ale podoba mi się, jestem zachwycona! 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Ciekawe, bardzo nietypowe połączenie smaków na pewno do wypróbowania:))

  23. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Uwielbiam marchewkę, muszę kiedyś spróbować takiego deseru 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Bardzo ciekawy przepis. Wygląda bardzo smacznie 🙂 Muszę kiedyś wypróbować 🙂

  25. Też na początku podeszłabym sceptycznie do tej marchewki, ale wygląda super!

  26. Natalia - Poezja Smaku ankawell napisał/a:

    Zaciekawiłaś mnie tym przepisem.Lubię marchewkę w nietypowych dla polskiej kuchni odsłonach.

  27. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Bardzo interesujący przepis
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

  28. Natalia - Poezja Smaku moja pasja smaku napisał/a:

    Wow ale zaskoczenie 🙂

  29. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Choć od deserów indyjskich trzymam się zwykle z daleka, bo są dla mnie zbyt słodkie, to Twoja wersja bardzo mnie kusi 🙂

  30. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Pierwszy raz widzę marchewkę na taki sposób. Wypróbuję.

  31. Natalia - Poezja Smaku karola napisał/a:

    Nie wiem jak smakuje wykonana z tym przepisem ale jadlam w oruginalnym wydaniu wlasnie na hinduskim weselu. Podana z lodami waniliowymi jest suuuuper. Szczerze polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)