Ciasto góra lodowa choć nieco pracochłonne, to zdecydowanie jest warte wypróbowania. Co prawda swoim wyglądem bardziej od góry lodowej przypomina kaloryfer, ale zwał jak zwał. Szczególny smak nadaje wypiekowi dwukolorowa polewa z mleka w proszku. Ja mleko w proszku uwielbiam – to smak moich ukochanych orzeszków, dlatego ciasto szczególnie przypadło mi do gustu. Całość jest wilgotna, wcale nie za słodka i nasz kaloryfer spokojnie może robić nawet za urodzinowy tort – z przepisu otrzymujemy dużą blachę ciasta.
Najlepsze jest zdecydowanie na drugi lub nawet trzeci dzień, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”, dlatego to ciasto można na spokojnie przygotować dzień-dwa przed ważną okazją.
Biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do nasączenia: kawa (warto dodać do niej 2-3 łyżki likieru orzechowego)
Krem maślany:
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
Polewa z mleka w proszku:
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 200 g masła
- ok. 150 g okrągłych biszkoptów
Biszkopt: Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, powoli zaczynamy dosypywać po trochu cukier. Ubijamy 1-2 minuty, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, a następnie stopniowo dodajemy do masy, mieszając delikatnie łopatką lub na małych obrotach miksera. Gdy masa będzie jednolita, przelewamy ją do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24×36 cm lub ciut mniejszej). Pieczemy ok. 30 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Gotowy biszkopt zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie zimny, przekrawamy go na dwie cienkie części (tak jak tort).
Krem maślany: W czasie gdy biszkopt się piecze, możemy przygotować krem. Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. Do małego naczynia dodajemy dwa żółtka, łyżkę mąki i budynie śmietankowe – rozcieramy, stopniowo dodając pozostałe pół szklanki mleka. Dokładnie mieszamy, aby rozpuściły się wszystkie grudki. Wylewamy masę na gotujące się mleko i szybko, energicznie mieszamy, aż masa mocno zgęstnieje i zagotuje się. Uważamy aby, nie przypalić dna. Gotowy budyń zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy budyń będzie zimny, miksujemy miękkie masło (w temperaturze pokojowej) na puch. Dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, aż do wykończenia.
Przygotowujemy nasączenie – ok. 300 ml (najlepiej kawę – zwykłą lub zbożową, ja dodałam do kawy likier dla smaku; można też nasączyć biszkopt po prostu herbatą). Nasączamy połową płynu 1 część biszkoptu, delikatnie polewając łyżką. Nakładamy połowę masy maślanej i wyrównujemy. Kładziemy na to drugi biszkopt, nasączamy pozostałym płynem i rozsmarowujemy drugą część masy maślanej.
Polewa z mleka w proszku: Biszkopty kroimy na połówki. Ustawiamy na sztorc na cieście w bliskich odległościach (przekrojeniem do dołu). Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i dodajemy masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy dodajemy dwie szklanki mleka w proszku. Mieszamy. Odlewamy połowę masy. Do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej dodatkową łyżkę mleka. Polewamy łyżką obiema polewami biszkopty – można zużyć najpierw jedną, potem drugą lub polewać na zmianę. Ciasto chłodzimy przez co najmniej godzinę w lodówce.
W jaki sposób najlepiej przekroić tak duży biszkopt? Kiedy robię ciasto w tortownicy to przekrajam nożem, natomiast przy prostokącie boję się, że biszkopt połamie się w trakcie krojenia.
Jak zupełnie ostygnie, dużym nożem da radę 🙂 Najlepiej kroi się biszkopt upieczony dzień wcześniej.
Witam, czy na tej stronie jest wyszukiwarka przepisów? Jak wyszukać po nazwie?
Na samej górze strony, na szarym pasku – proszę kliknąć w lupkę 🙂
Mmm, wyglada smakowicie!!
Naprawdę świetnie wygląda 🙂 Super przepis
Wygląda smakowicie. Jakie mleko w proszku najlepsze.
Ta polewa z mleka w proszku brzmi smakowicie 🙂 muszę spróbować 🙂
Robiłam z tego przepisu już dwa razy i dwa razy wyszło przepyszne! 😉
Wygląda ślicznie! Można zabłysnąć takim ciastem na najbliższych imieninach 😀
jakiego mleka w proszku używasz
Nie mam ulubionego 🙂
Upiekłam.Przepyszne.Ja położyłam na pierwszej części biszkopta powidła śliwkowe.Fajnie przełamały słodycz ciasta.Polecam.
Mam stary typ piekarnika, w którym nie ma opcji termoobiegu. W ilu stopniach i jak długo piec grzałką dolną?
bez termoobiegu 180 (najlepiej grzałka górna i dolna)
Czym mogłabym zastąpić mleko w proszku? Budyniem śmietankowym da radę? 🙂
Mleko w proszku ma tak charakterystyczny smak, że nie można go zastąpić.
Na jaki wymiar blachy są podane składniki ??
Dziś zrobiłam , tylko na okrągłej tortownicy. Więc wyszło ciut inaczej. Tej masy wyszło mi mega dużo. Ciasto robiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. 😉 Chłodzi się. Będziemy kroić w poniedziałek więc dodam opinie swoja i gości ! Zapowiada się mega słodkie.
Pozdrawiam.
Ciasto przepyszne!
Szczególnie na 3 dzień .. takie miękkie.POLECAM!
Zrobiłam ciasto na imieniny mojej mamy, wszyscy goście byli dosłownie nim zachwyceni. Bałam się, że będzie za słodkie, jednak kawa, którą był nasączony biszkopt idealnie wkomponowała się w smak, dzięki czemu nie było mowy o uczuciu ‚przesłodzenia’ .
Na pewno wrócę jeszcze nie raz do tego przepisu.
No mam i ja! Czemu ciemna polewa mi się zwazyla po dodaniu kakao? O wyszła mi ogólnie bardzo gęsta. Za gęsta by swobodnie polać biszkopty.
Gęstnieje w miarę stygnięcia – dodajemy mleko w proszku do gorącego płynu
Bydynie na jaka ilosc mleka? Te duze kazdy na 3/4 mleka?
Polecam kupić sobie piłkę do krojenia ciasta, nie jest droga a bardzo ułatwia 🙂 do czasu aż jej nie miałam dobrym sposobem było też przekrojenie za pomocą nitki.
Pozdrawiam 🙂
Budynie duze na 3/4 mleka czy male na 1/2 mleka?
40 g 😉
Zrobiłam wczoraj to ciasto. Wszystko wyszło Ok tylko masa z mleka w proszku wyszła bardzo twarda, musiałam dodać jeszcze sporo wody, aby można było polać nią ciasto. W smaku bardzo dobre. Pozdrawiam
Zgadzam się. Robiłam pierwszy raz to ciasto i polewa wyszła bardzo gęsta.