Ciasto góra lodowa choć nieco pracochłonne, to zdecydowanie jest warte wypróbowania. Co prawda swoim wyglądem bardziej od góry lodowej przypomina kaloryfer, ale zwał jak zwał. Szczególny smak nadaje wypiekowi dwukolorowa polewa z mleka w proszku. Ja mleko w proszku uwielbiam – to smak moich ukochanych orzeszków, dlatego ciasto szczególnie przypadło mi do gustu. Całość jest wilgotna, wcale nie za słodka i nasz kaloryfer spokojnie może robić nawet za urodzinowy tort – z przepisu otrzymujemy dużą blachę ciasta.

Najlepsze jest zdecydowanie na drugi lub nawet trzeci dzień, kiedy wszystkie składniki się “przegryzą”, dlatego to ciasto można na spokojnie przygotować dzień-dwa przed ważną okazją.

Ciasto góra lodowaBiszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do nasączenia: kawa (warto dodać do niej 2-3 łyżki likieru orzechowego)

Krem maślany:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła

Polewa z mleka w proszku:

  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła
  • ok. 150 g okrągłych biszkoptów

Biszkopt: Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, powoli zaczynamy dosypywać po trochu cukier. Ubijamy 1-2 minuty, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, a następnie stopniowo dodajemy do masy, mieszając delikatnie łopatką lub na małych obrotach miksera. Gdy masa będzie jednolita, przelewamy ją do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24×36 cm lub ciut mniejszej). Pieczemy ok. 30 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Gotowy biszkopt zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie zimny, przekrawamy go na dwie cienkie części (tak jak tort).

Krem maślany: W czasie gdy biszkopt się piecze, możemy przygotować krem. Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. Do małego naczynia dodajemy dwa żółtka, łyżkę mąki i budynie śmietankowe – rozcieramy, stopniowo dodając pozostałe pół szklanki mleka. Dokładnie mieszamy, aby rozpuściły się wszystkie grudki. Wylewamy masę na gotujące się mleko i szybko, energicznie mieszamy, aż masa mocno zgęstnieje i zagotuje się. Uważamy aby, nie przypalić dna. Gotowy budyń zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy budyń będzie zimny, miksujemy miękkie masło (w temperaturze pokojowej) na puch. Dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, aż do wykończenia.

Przygotowujemy nasączenie – ok. 300 ml (najlepiej kawę – zwykłą lub zbożową, ja dodałam do kawy likier dla smaku; można też nasączyć biszkopt po prostu herbatą). Nasączamy połową płynu 1 część biszkoptu, delikatnie polewając łyżką. Nakładamy połowę masy maślanej i wyrównujemy. Kładziemy na to drugi biszkopt, nasączamy pozostałym płynem i rozsmarowujemy drugą część masy maślanej.

Polewa z mleka w proszku: Biszkopty kroimy na połówki. Ustawiamy na sztorc na cieście w bliskich odległościach (przekrojeniem do dołu). Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i dodajemy masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy dodajemy dwie szklanki mleka w proszku. Mieszamy. Odlewamy połowę masy. Do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej dodatkową łyżkę mleka. Polewamy łyżką obiema polewami biszkopty – można zużyć najpierw jedną, potem drugą lub polewać na zmianę. Ciasto chłodzimy przez co najmniej godzinę w lodówce.

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych