Faworki chrust chruścikiDziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami). Przepis nie byle jaki, bo od mojej najlepszej teściowej :). Mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące. Pozycja obowiązkowa na karnawał i tłusty czwartek. Wiedzieliście, że nazwa faworki pochodzi od francuskiego faveur oznaczającego wąską wstążeczkę/tasiemkę?

Składniki (wszystkie o temp. pokojowej):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
  • cukier puder do posypania

Z mąki, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto – tak twarde jak na pierogi.  Dodajemy spirytus. Ciasto należy długo zagniatać, a następnie zaczyna się zabawa – należy je porządnie zbić wałkiem! Ciasto składamy i ponownie zbijamy, aż powstaną pęcherzyki. Do ciasta dostaje się w ten sposób powietrze. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Możemy wyżywać się do woli. Następnie wałkujemy ciasto na cienkie placki i kroimy na prostokątne paski. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku.  Jeden koniec paska przewlekamy przez powstały przez nacięcie otwór. Wkładamy faworki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu rozkładamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

Dla faworkomaniaków polecam także faworki drożdżowe.

Wszystkie przepisy karnawałowe znajdziecie na podstronie: www.poezja-smaku.pl/przepisy-na-tlusty-czwartek-i-karnawal

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
383 kcal 1514 kcal
Węglowodany
46 g 183 g
w tym cukry
0 g 2 g
Tłuszcz
14 g 57 g
w tym kwasy tł. nasycone
3 g 13 g
Białko
11 g 43 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
2 g 8 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!