Uwielbiam włoską carbonarę – to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego – po prostu włoskie składniki zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron z chorizo po prostu musi świetnie smakować. I tak było. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający od cytryny, ziołowy od rozmarynu. Danie typowo męskie, każdy facet będzie zadowolony (ostre dziewczyny także!). Na pewno ją jeszcze powtórzę, bo robi się ją błyskawicznie – dam tylko odrobinę więcej chili (dałam pół papryczki) i odrobinę mniej cytryny niż w przepisie.
Hiszpańska carbonara – składniki:
- 320 g makaronu penne
- 70 g kiełbasy chorizo
- 1/2 – 1 czerwona papryczka chili
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny, starty ser, sok z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
Chorizo kroimy na plasterki lub mniejsze części. Podsmażamy je na jednej łyżce oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodajemy do niego posiekane listki rozmarynu, drobno posiekaną chili bez pestek i wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę wody z gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy przygotowany sos i 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy przez około dwie minuty, aż jajko ugotuje się od gorącego makaronu. Można też postawić na gorący (ale wyłączony) palnik i mieszać. Od razu podajemy.
dobry makaron nie jest zły, wręcz wskazany 🙂
Ja tam nie jestem ostrą dziewczyną, ale michę takiego makaronu wciągnęłabym raz dwa 😉
Uwielbiam takie makarony, pyszności! 🙂
Zapraszam do udziału w konkursie:
http://fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Makaronik fajna sprawa ;D
Musi byc pyszny
No to już mam podpowiedź na dzisiejszy obiad. Pyszności, które uwielbiam 🙂
Pysznie się zapowiada, makarony to mój ulubiony obiad :))
Kocham włoszczyznę w każdej postaci (makarony, pizze itp)
To też moje ulubione danie. Pięknie podałas Natalio i przepysznie 🙂
Ja, ossstrrrra dziewczyna zgłaszam się po słuszną porcyjkę 😉
Lubię taką prostotę! pyszny makaron!
Mniam, ale pyszności 😀
To zdecydowanie moje smaki! Pycha ! 🙂
Ja jestem makaroniara straszna. Chętnie przetestuję wersję hiszpańską!
Świetna kombinacja! Koniecznie do spróbowania 🙂
Zdecydowanie moje smaki 🙂
zjadłabym. A wiesz, że nie jadłam chorizo jeszcze/? Byłam w Hiszpanii i zupełnie nie wiem,dlaczego chorizo tam nie jadłam 😉
Chętnie się skuszę na takie hiszpańskie smaki!
aaa już po kolacji, ale patrząc na Twoje danie aż w brzuchu burczy 😉
Pyszności 🙂 Świetna propozycja obiadowa!
takie danie na pewno by mi smakowalo mniamm
Pycha 🙂 uwielbiam makaron pod każdą postacią 🙂
Dodaję do mojej listy ‚must eat’!!
niewiele jest makaronów, które mnie zaskoczą, a ten zaskoczył.