Hiszpańska carbonara - makaron z chorizoUwielbiam włoską carbonarę – to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego – po prostu włoskie składniki zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron z chorizo po prostu musi świetnie smakować. I tak było. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający od cytryny, ziołowy od rozmarynu. Danie typowo męskie, każdy facet będzie zadowolony (ostre dziewczyny także!). Na pewno ją jeszcze powtórzę, bo robi się ją błyskawicznie – dam tylko odrobinę więcej chili (dałam pół papryczki) i odrobinę mniej cytryny niż w przepisie.

Hiszpańska carbonara – składniki:

  • 320 g makaronu penne
  • 70 g kiełbasy chorizo
  • 1/2 – 1 czerwona papryczka chili
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny, starty ser, sok z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.

Chorizo kroimy na plasterki lub mniejsze części. Podsmażamy je na jednej łyżce oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodajemy do niego posiekane listki rozmarynu, drobno posiekaną chili bez pestek i wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę wody z gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy przygotowany sos i 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy przez około dwie minuty, aż jajko ugotuje się od gorącego makaronu. Można też postawić na gorący (ale wyłączony) palnik i mieszać. Od razu podajemy.

Hiszpańska carbonara - makaron z chorizo

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
315 kcal 1882 kcal
Węglowodany
41 g 245 g
w tym cukry
2 g 10 g
Tłuszcz
10 g 62 g
w tym kwasy tł. nasycone
2 g 13 g
Białko
12 g 70 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
2 g 12 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!