Szaszłyki z łososia są orzeźwiające, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Mają przyjemny cytrynowy posmak. Zawierają tylko zdrowe tłuszcze, dlatego nie musimy obawiać się o linię spożywając kolejną sztukę. Możemy je zrobić na grillu lub po prostu w piekarniku. Podaję ilości składników dla 2-óch głodnych osób.
Składniki:
- świeży łosoś bez skóry (ok. 300 g) – możemy użyć także dowolnej, białej ryby
- 1 duża lub 2 małe cukinie
- pomidorki koktajlowe (ok. 200g)
- małe pieczarki (ok. 200 g)
- kilkanaście gałązek drobnego szczypiorku
- szczypta soli
Marynata:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- skórka otarta z całej cytryny
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- duża szczypta soli
- duża szczypta pieprzu
Łososia i warzywa myjemy, a następnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Rybę kroimy w dużą kostkę i lekko oprószamy solą. Z cukinii odcinamy końce i kroimy ją w grube plasterki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę: cukinię, pomidorek koktajlowy, łososia i pieczarkę (kolejność dowolna). Na każdym kawałku ryby zawiązujemy drobny szczypiorek i ucinamy wystające końce. Wszystkie składniki marynaty energicznie mieszamy do połączenia się składników. Pędzelkiem obficie smarujemy szaszłyki marynatą z obu stron. Pieczemy przez 15 minut na ruszcie lub tyle samo w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli używamy piekarnika, dobrze jeśli nie leżą bezpośrednio na blaszce tylko „wiszą” – można to uzyskać opierając końce patyczków na brzegach blachy. Szaszłyki z łososia podajemy na liściach sałaty.
Łomatko, ale ekstra pomysł! Jakoś zupełnie zapomniałam o szaszłykach… Fajnie rybkę przewiązałaś szczypiorkiem 🙂
Ze szczypiorkiem ryba ma chyba fajniejszy smak 🙂
super wyglądają:) nie tak dawno chodziły za mną szaszłyki a potem jakoś o nich zapomniałam:P
Przypominam! Są szybkie i proste do zrobienia 🙂
Przypomniałaś mi o tym, że już wieki nie jadłam szaszłyków. Kojarzą mi się z sezonem grillowym. 🙂
Wkrótce kolejna propozycja szaszłykowa 🙂
No popatrz a ja nie pomyślałam, że szaszłyk można zrobić z ryby. Ryba jest taka delikatna, nie rozpada się…?
Świeża ryba się nie rozpada – mrożone mogą być bardziej problematyczne, ale po związaniu kawałka ryby szczypiorkiem powinna trzymać strukturę
Ostatnio byłam na zakupach, miałam już w rękach łososia, ale w ostatniej chwili z niego zrezygnowałam. Ehh, szkoda :/ Muszę wrócić po niego 🙂
Ja zupełnie odwrotnie – rezygnuję z innych produktów na rzecz łososia – to moja ulubiona ryba 🙂
Łosos to też moja ulubiona ryba, a takie pyszne szaszłyki to wspaniała odmiana dla tej smacznej ryby ! Swietny przepis ! Pozdrawiam 🙂
Dziękuję Samantho 🙂
Smakowite….oby przywołały wiosnę i wtedy będzie można takie szaszłyczki robić na świeżym powietrzu :)!
Mniam!
Prezentuje się wyśmienicie !