Na blogu nie było chyba nic z gruszkami… Czas to nadrobić. Placek gruszkowo-imbirowy to ciasto proste i szybkie. Jest wyjątkowo aromatyczne – zapach imbiru z cynamonem unosi się w całej kuchni podczas pieczenia. Idealnie pasuje do kawy. Znacznie zyskuje jeśli poleje je się syropem czekoladowym. Znikło bardzo szybko.
Składniki:
- 4 wysokie i twarde gruszki (np. konferencje)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 kostka masła (200g) o temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Masło ucieramy wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodajemy jedno jajko i miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy następne jajko i znów miksujemy do połączenia. Tak samo postępujemy z ostatnim jajkiem. Wsypujemy do masy szklankę mąki i mieszamy. Do 1/3 szklanki mąki dodajemy proszek, kakao, cynamon i imbir. Mieszamy łyżeczką i dodajemy do reszty masy. Miksujemy (całość powinna być bardzo gęsta). Gruszki obieramy, zostawiając ogonki. Gruszki dzielimy na dwie części w połowie wysokości. Z dolnych części gruszek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Posypujemy je cukrem pudrem (ja dałam dodatkowo cukier z prawdziwą wanilią), mieszamy i dodajemy do ciasta. Górne części zostawiamy do dekoracji. Ciasto wymieszane z gruszkami przekładamy do kwadratowej lub okrągłej formy o średnicy ok. 20-22 cm i na wierzchu wbijamy gruszki z ogonkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia gruszki mogą się przewracać, ale nie przejmujemy się tym. Ostudzone ciasto gruszkowe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem czekoladowym (zagotowane: 5 łyżek cukru, 4 łyżki wody i 2 łyżki kakao).
Już czuję ten niesamowity zapach! Uwielbiam ciasta z gruszkami.
Bardzo smakowicie się prezentuje, i oczywiście boskie imbirowe smaki ! Nic tylko wpadam na kawałek ! 🙂
Zapraszam serdecznie 🙂
Piękne ciasto!
ciasto prezentuje się świetnie a to gruszkowe połączenie brzmi bardzo zachęcająco
Ale to ciasto wygląda i całe gruszki. Fajna kompozycja smaków.
wygląda bardzo apetycznie:) gruszki mniam mniam:)
Gruszkowo-imbirowo-cynamonowe…. ja się wcale nie dziwię, że szybko zniknęło 😉
Te wystające z ciasta gruszki wyglądają wyjątkowo zmysłowo 😉 a ja uwielbiam połączenie gruszek i imbiru.
Gruszka to bardzo zmysłowy owoc 🙂
pysznie wygląda!:D
gruszka i imbir – udane połączenie!
Cudownie wygląda .Świetne połączenie !
Pycha cisto ! Ale po co tyle masła ? Czy ktoś mi odpowie ?
Jak apetycznie te gruszeczki sterczą!
Niestety dwie się lekko przewróciły – mogłam je głębiej wbić 😉
Proste, szybkie i efektowne ciasta takie jak to z gruszkami są w sam raz dla mnie 🙂
bardzo lubię ciasta z gruszkami ;)) a ta czekolada jak kusi
Lubię gruszki, a Twoje ciasto wygląda wyśmienicie. 🙂
A można zamiast mielonego imbiru użyć świeżego? Jeśli tak, to ile?
Do tego ciasta zdecydowanie polecam imbir sproszkowany – ten świeży może okazać się za ostry
NIEPRAWDA, TYLKO ŚWIERZY
ŚWIEŻY
Planuję to ciastko na weekend, ale nie posiadam blaszki o takich wymiarach,chciałabym prosić o proporcje do standardowych blach.
Zresztą wygląda tak apetycznie,że znikło by za szybko
A tak a propos, to korzystam z Twojego bloga co tydzień i zawsze wszystko wychodzi super
Bardzo się cieszę 🙂 Polecam skorzystać z przelicznika foremek u Doroty: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek