Wypieki na ostatnią chwilę? Często piekę ciasta i na koniec ogarnia mnie panika: a jak zabraknie? a jak komuś nie posmakuje? I wtedy na właśnie na ostatnią chwilę robię jeszcze jedno. Ten piernik grysikowy jest wyjątkowo prosty, wilgotny i aromatyczny. Od razu idealny do jedzenia. Nie wymaga leżakowania, ani dojrzewania. Możemy więc przygotować go w dniu podania, choć równie pyszny jest zarówno na drugi jak i trzeci dzień.

Szybki piernik grysikowy - z kaszy mannySzybki piernik:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru lub ksylitolu
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 200 g powideł śliwkowych

Masa grysikowa:

  • 1 i ¾ szklanki mleka
  • 5 lekko czubatych łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 4 łyżki cukru
  • 120 g miękkiego masła

Polewa:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 80 g masła

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski i miksujemy mikserem na gładką masę (tylko do połączenia składników). Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej takiej dużej i szerokiej (30x14cm), w węższej ciasto może się piec ciut dłużej. Pieczemy 50-60 minut w 180°C (165 z termoobiegiem). Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe patyczkiem.

Masa grysikowa: Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy mleko będzie niemal wrzące, wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy  na puch. Dodajemy po łyżce wystudzonej masy grysikowej, za każdym razem dokładnie miksując.

Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku (kakao warto przesiać) i podgrzewamy, często mieszając, aż do uzyskania aksamitnej polewy.

Piernik przecinamy wzdłuż na trzy części. Przekładamy gotową masą grysikową i polewamy polewą. Możemy ozdobić ciasto ulubionymi bakaliami. Przechowujemy w lodówce.

Szybki piernik grysikowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!