Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Ciasto z gruszkami i imbirem

Ciasto gruszkowe z imbirem

Na blogu nie było chyba nic z gruszkami… Czas to nadrobić. Placek gruszkowo-imbirowy to ciasto proste i szybkie. Jest wyjątkowo aromatyczne – zapach imbiru z cynamonem unosi się w całej kuchni podczas pieczenia. Idealnie pasuje do kawy. Znacznie zyskuje jeśli…

Czytaj dalej
Truskawkowe drożdżowe serca z migdałami

Truskawkowe drożdżowki serca z migdałami

Jestem osobą ciepłolubną, strasznie chce mi się lata. Aby je choć trochę poczuć przygotowałam mięciutkie i pachnące drożdżówki z truskawkową konfiturą i migdałami. W sam raz, gdy jeszcze nie ma polskich truskawek. Uwielbiam smak drożdżówek na śniadanie – koniecznie z…

Czytaj dalej
Pani Walewska - pychotka

Pani Walewska – Pychotka

Ciasto to znałam jako Pychotka, jednak wszędzie nazywane jest Pani Walewska – spodobała mi się ta dostojna nazwa, lecz nie mam pojęcia kim była owa dama (chodzi o wybrankę Napoleona?). Placek pieczony na jej cześć jest jednak wyśmienity. Zazwyczaj wypieki…

Czytaj dalej
Babka czekoladowa czarna

Babka czekoladowa

„Babka czarna” z zeszytu mojej babci to jeden z kilku moich ulubionych przepisów. Jest wilgotna i nie potrzebuje lukru, ponieważ ciasto zawiera w sobie polewę. To baba piaskowa, ale nie do końca – sposób przygotowania trochę odbiega od tradycyjnego piaskowca….

Czytaj dalej
Pudding z kaszy manny

Pudding z kaszy manny

Pudding z kaszy manny to świetne śniadanie, podwieczorek lub lekki deser. Przygotowuje się go bardzo szybko. Charakteru nadają mu owoce – polecam te cierpkie – maliny, wiśnie czy porzeczki, które doskonale będą kontrastowały ze słodkim, waniliowo-cynamonowym smakiem puddingu. Składniki: 2…

Czytaj dalej
Ciasto Marysieńka

Ciasto Marysieńka

Orzechowe ciasto Marysieńka było kiedyś ulubionym ciastem mojego męża. Nie jadłam jej wcześniej, jednak podobnie jak on mam słabość do orzechów, dlatego bardzo mi posmakowała. W Marysieńce urzeka słodycz czekolady, waniliowy smak kremu i chrupkość gorzkawych orzechów. Ciasto jest wilgotne…

Czytaj dalej
Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

Moja babcia umieściła ten przepis w swoim zeszycie pod nazwą Szarlotka Fuki. Ciasto znane jest także jako Szarlotka Królewska, a dla mnie to po prostu jabłecznik czy szarlotka z pianką. Jedna z najbardziej tradycyjnych szarlotek, znana chyba w każdym domu….

Czytaj dalej
Tort czekoladowy przepis i dekoracja

Tort czekoladowy (przepis i dekoracja)

Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok uzyskała 2 miliony odsłon! Wyjątkowa okazja wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego na blogu zamieszczam przepis na elegancki tort czekoladowy. Jest to moja wersja ciasta inspirowanego przepisem Bożeny Sikoń. Mus czekoladowy wspaniale się komponuje…

Czytaj dalej
Kruszonkowiec - placek kruszonkowy

Placek kruszonkowy (kruszonkowiec)

Ciasto w sam raz dla tych, którzy zaczynają konsumpcję od kruszonki. Nie jest ciasto dla fanów wilgotnych placków z masami – zdecydowanie za to posmakuje osobom lubiącym maślankowe kruche tarty. To bardzo stary przepis pochodzący z zeszytu babci. Placek prosty…

Czytaj dalej
Włoskie Tiramisu idealne

Tiramisu – czyli unieś mnie wysoko

Pamiętam, że szał na włoskie tiramisu zaczął się ok. 10 lat temu. To był wtedy najmodniejszy i najromantyczniejszy deser bez pieczenia. Spróbowałam go pierwszy raz we włoskiej knajpie i w ogóle mi nie smakował. Sytuacja diametralnie zmieniła się gdy przygotowałam…

Czytaj dalej
Orientalne rurki z ciasta filo z pistacjami i miodem

Orientalne rurki z ciasta filo

Dla odmiany prosty deser z kuchni nawiązującej do Bliskiego Wschodu. Chrupiące rurki z orzechami w słodkim, miodowym syropie. Ich smak jest zupełnie niepodobny do tego co znamy na co dzień. Jedząc je poczułam się jak na wakacjach w krajach Orientu….

Czytaj dalej
Zamknij