Orzechowe ciasto Marysieńka było kiedyś ulubionym ciastem mojego męża. Nie jadłam jej wcześniej, jednak podobnie jak on mam słabość do orzechów, dlatego bardzo mi posmakowała. W Marysieńce urzeka słodycz czekolady, waniliowy smak kremu i chrupkość gorzkawych orzechów. Ciasto jest wilgotne i bardzo efektowne – uświetni każde przyjęcie. Idealne na nadchodzące Święta. Proporcje składników według przepisu siostry Anastazji.
- 7 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
-
25 dag orzechów włoskich
-
5 białek
-
1 niepełna szklanka drobnego cukru
-
1 i 1/2 łyżki miodu
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem i polewa:
-
1/2 litra mleka
-
cukier waniliowy
-
5 żółtek
-
1 szklanka cukru
-
1 budyń śmietankowy
-
250 g masła
-
1 tabliczka deserowej/gorzkiej czekolady (polewa)
-
1 łyżeczka masła (polewa)
Biszkopty: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa cienkie biszkopty na blaszkach ok. 25x40cm wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Można też upiec jeden biszkopt (ok. 20-25 minut), a potem przekroić na pół.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopty jeden placek w temperaturze 180ºC przez 25 minut.
Krem: Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń, powoli mieszając. Po zgęstnieniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.
Ciasto: Przekładamy ciasto. Na ciemny biszkopt nakładamy połowę kremu. Rozsmarowujemy. Nakładamy na to placek orzechowy i rozsmarowujemy drugą część kremu. Na górę kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła.
Chętnie bym spróbowała kawałeczek;)
na jednym by się nie skończyło:)
I nazwa jest taka pozywywna 🙂
Oj tak!
Musi być pyszne. Wygląda imponująco.:)
jest pyszne ,chociaż przepis nie co zmodyfikowałem ,jednym słowem uczta dla podniebienia
Prezentuje się wspaniale.
Bardzo efektowny wypiek. Musi być pyszne!
również uwielbiam orzechowe wypieki:) pysznie wygląda:)
Marysieńka bardzo piękna, ale ile się trzeba przy niej napracować! ;D
Warto! 🙂
Ciasto wyglada bardzo smacznie. Nigdy się z nim nie spotkałam…
Ja wcześniej też, aż żałuję 🙂
wspaniałe ciasto:) pychota!
Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale zapowiada się pyszność nad pysznościami 😀
Wygląda przepięknie ! 🙂 Zapisuję do mojego ciastowego notatnika 🙂
Piekne i bardzo pysznie wyglada, nazwa adekwatna do wygladu ! Musi smakowac wybornie !!!
Wygląda bardzo efektownie 🙂
Uwielbiam to ciasto .Wygląda super apetycznie
bardzo fajne ciasto
Musi być przepyszne. 🙂
Wygląda wspaniale… muszę to ciasto przygotować na Święta :)!
Pychota !
Bardzo dobre ciasto 🙂 Robiłam je z moją ciocią według przepisu siostry Anastazji (z książki) Pozdrawiam 😉
Przepisy smakowite. Należy wypróbować.
Zrobiłam to ciasto…pychota…polecam każdemu łasuchowi:):)
Ciasto pycha 🙂 Już po upieczeniu ciasta i robieniu masy musiałam odganiać domowych łasuchów i od podbierania ciasta i od masy 🙂 A jako że zagalopowałam się to upiekłam biszkopt bez dzielenia a potem go przekroiłam, a co najlepsze to przepis na biszkopt będe wykorzystywać przy innych ciastach bo jest pyszny i bardzo delikatny
Upiekę i powiem czy dobre.
Zjadłbym takie ciacho !!!!
No to do roboty Krzychu! Jestem facetem, ale też czasem się rzucam na zrobienie jakiegoś słodkiego wypieku. Za to ciasto też się wezmę. Gotowanie nie jest tak daleko od majsterkowania, czyli roboty dla prawdziwego faceta! 😛 Dawaj Krzysiek. Ja tu napiszę jak mi poszło. Cześć.
upieklam dzisiaj i jest pyszne tylko nastepnym razem dam troszke mniej cukru
ciasto super – piekłem je już wiele razy jako dowód załączam zdj.
zmieniłem nie co przepis ,pod białą mase dodałem powidła śliwkowe oczywiście domowej roboty
O, super pomysł!
Pyszne, proste i efektywne. Mimo to zabieram się już ponad dwa miesiące do zrobienia 😉
upiekłam na 95 urodziny Babci, wyszło genialnie smaczne 🙂 każdemu smakowało, wbrew pozorom ( warstwy, krem, orzechy) przygotowuje się je szybko, łatwo i przyjemnie 😉
polecam, spróbujcie upiec 🙂
Wszystkiego dobrego dla babci! 🙂
Piękne!
Jaki wymiar blachy?
Postanowiłam upiec to piękne ciasto!
Ciasto wygląda pysznie. Także lubimy orzechy, więc jak tylko będzie odpowiednia okazja, skorzystamy z pomysłu. 🙂
To ciasto jest przepyszne ja jednak do kremu dodaję zaparzoną kawę mocną zamiast budynia. Wtedy ciasto i ten krem bardziej ze sobą gra i kłaniajcie sie narody to ciasto przez kilka lat było moim „firmowym ciastem”
A to moje ciasto bez polewy czekoladowej
semangat terus ngeblognya mazz..
Mau mendapatkan pelayanan yang baik dan ramah???
Modal Kecil bisa mendapatkan hasil yg luar biasa…
Menarik sekali, perlu saya coba ini..
kebetulan lagi cara tentang hal ini.
ok mantap sob buat infonya dan salam kenal
keren mas buat infonya dan salam sukses selalu
bagus bos artikelnya dan menarik
Dzięki za nowy przepis . Wyszedł znakomicie wszystkim smakował. Zmieniłam tylko trochę krem na 1.l.mleka i 2 budynie bo lubię więcej kremu ale cukru nie dodałam jest wystarczająco słodki. BARDZO DZIĘKUJĘ I pozdrawiam.
Wspaniale!