Orzechowe ciasto Marysieńka było kiedyś ulubionym ciastem mojego męża. Nie jadłam jej wcześniej, jednak podobnie jak on mam słabość do orzechów, dlatego bardzo mi posmakowała. W Marysieńce urzeka słodycz czekolady, waniliowy smak kremu i chrupkość gorzkawych orzechów. Ciasto jest wilgotne i bardzo efektowne – uświetni każde przyjęcie. Idealne na nadchodzące Święta. Proporcje składników według przepisu siostry Anastazji.

Ciasto MarysieńkaBiszkopty:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem i polewa:

  • 1/2 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 g masła
  • 1 tabliczka deserowej/gorzkiej czekolady (polewa)
  • 1 łyżeczka masła (polewa)

Biszkopty: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu  mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa cienkie biszkopty na blaszkach ok. 25x40cm wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Można też upiec jeden biszkopt (ok. 20-25 minut), a potem przekroić na pół.

Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopty jeden placek w temperaturze 180ºC przez 25 minut.

Krem: Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń, powoli mieszając.  Po zgęstnieniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.

Ciasto: Przekładamy ciasto. Na ciemny biszkopt nakładamy połowę kremu. Rozsmarowujemy. Nakładamy na to placek orzechowy i rozsmarowujemy drugą część kremu. Na górę kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych