Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok uzyskała 2 miliony odsłon! Wyjątkowa okazja wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego na blogu zamieszczam przepis na elegancki tort czekoladowy. Jest to moja wersja ciasta inspirowanego przepisem Bożeny Sikoń. Mus czekoladowy wspaniale się komponuje z delikatnymi warstwami biszkoptu. Jest pyszny. Dodatkowo warto ozdobić tort czekoladą – aby wykonać takie dekoracje będzie potrzebny nam jedynie mocno zmrożony łazienkowy kafelek.

Tort czekoladowy przepis i dekoracjaBiszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Nasączenie:

  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1-2 łyżki ciemnego rumu lub koniaku

Masa:

  • 150 g gorzkiej czekolady (60-75% kakao)
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 białka jaj

Dekoracja:

  • 150 g gorzkiej czekolady (60-75% kakao)
  • zmrożony kafelek/terakota/glazura/szkło

Biszkopt: Dno tortownicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 160-170ºC.  Dokładnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno – to najważniejsza część. Białka muszą być na tyle zwarte, aby po odwróceniu naczynia nie wypadały. Trzeba je więc ubijać co najmniej 3 minuty na wysokich obrotach miksera. Nie wyłączając miksera, powoli dodajemy cukier. Następnie, miksując, dodajemy po jednym żółtku. Mąki należy wymieszać, przesiać przez sito i bardzo powoli dodawać, ale już na wolnych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuszczamy na podłogę z ok. 50-60 cm wysokości. Jeśli boimy się stłuc kafelki można podłożyć szmatkę lub stary koc – ja na przykład rzucam na dywan. Biszkopt wstawiamy z powrotem do piekarnika, aby ostygł przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy biszkopt będzie całkowicie zimny, nożykiem lub patyczkiem odkrajamy go od brzegów tortownicy i przekrajmy nożem na 3 blaty.

Nasączenie: Cukier zagotowujemy wraz z wodą. Gotujemy go na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia, dodajemy kawę i rum. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy do ostygnięcia.

Masa (mus czekoladowy): Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą – miska nie może dotykać wody). W jednej misce białka ubijamy na sztywno z cukrem. W drugiej ubijamy śmietanę. Do lekko ciepłej (ale nie gorącej) czekolady dodajemy łyżkę ubitych białek i mieszamy. Resztę białek dodajemy do bitej śmietany, mieszamy. Dodajemy białą masę do czekolady, stopniowo, delikatnie mieszając. Mus gotowy.

Wykończenie: Na dno tortownicy kładziemy jeden blat ciasta. Nasączamy go 1/3 ilości syropu i smarujemy 1/3 masy czekoladowej. Przyciskamy drugim blatem. Nasączamy syropem i nakładamy pół pozostałej masy. Nakładamy ostatni blat, nasączamy resztą syropu i wykończamy pozostałą masą. Tort czekoladowy wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie możemy przygotować dekorację.

Tort czekoladowy przepis i dekoracja

Dekoracja: Kilka godzin wcześniej wkładamy do zamrażarki kafelek/terakotę/glazurę (np. jeśli zostało po remoncie łazienki) lub szklaną deskę do krojenia. Na lodowatej płaskiej powierzchni czekolada będzie natychmiast zastygać. 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy (może być lekko ciepła, ale nie gorąca). Kafelek wyjmujemy z zamrażarki i wylewamy na niego trochę czekolady. Szybko rozsmarowujemy ją nożem na kształt prostokąta i od razu jednym ruchem noża zeskrobujemy. Czekoladę układamy na obrzeżach. Pamiętajmy, aby następną porcję czekolady wylać w innym miejscu, które się jeszcze nie nagrzało. Jeśli czekolada nie chce cała odejść to znaczy, że musimy mocniej zmrozić kafelek. Wykończamy w ten sposób boki i górę tortu.

Tort czekoladowy przepis i dekoracjaTort czekoladowy przepis i dekoracja

Tort czekoladowy przepis i dekoracja

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych