Babka czekoladowa

“Babka czarna” z zeszytu mojej babci to jeden z kilku moich ulubionych przepisów. Jest wilgotna i nie potrzebuje lukru, ponieważ ciasto zawiera w sobie polewę. To baba piaskowa, ale nie do końca – sposób przygotowania trochę odbiega od tradycyjnego piaskowca. Babka czarna jest na moim stole od kilkunastu lat. Zawsze na Wielkanoc – choć w ciągu roku też zdarza się, że mam na nią ochotę. Przygotowanie jest bardzo proste – to w końcu jedno z pierwszych ciast jakie piekłam będąc nastolatką.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  • mąka lub bułka tarta do wysypania formy

Masło (margarynę), wodę, cukier i kakao zagotowujemy w garnku (takiej wielkości aby zmieściły się wszystkie składniki na ciasto). Co jakiś czas mieszamy, aby cukier rozpuścił się.  Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączamy ogień, odlewamy ciut mniej niż pół szklanki syropu i odstawiamy. Pozostałą masę studzimy i dodajemy 2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką – masa powinna być bardzo gęsta. Dodajemy do masy po jednym żółtku i ucieramy. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy połowę białek z masą. Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą formy na babkę. Pieczemy przez 45-55 minut w 180°C (najlepiej do tzw. “suchego patyczka”, aby nie przesuszyć babki). Po upieczeniu i przestudzeniu wyjmujemy ją z formy, a następnie polewamy odlanym syropem (ja, jeśli syrop spływa, maczam pędzelek i smaruje całą babkę równomiernie – aż cały syrop wsiąknie w babę).

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Babka czekoladowa

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    Ale się pięknie błyszczy. Aż dziw, że nie ma tu polewy:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    świetnie się prezentuje:) i ten błysk:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Wygląda wspaniale. Uwielbiam takie wypieki 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Wygląda apetycznie, jak to czarna babka ;D

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Musi być pyszna:)

  6. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Robiłam ostatnio babkę czekoladową. Wyrósł jej garb i musiałam ściąć żeby ludziom podać. Jak oceniasz swój przepis ? jest na 100% . Przepis z którego korzystałam poszedł do kosza:(

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Garby to częsta sprawa w babkach – dlatego lepiej korzystać z form z kominem. Ja użyłam bez komina i musiałam ściąć mały kawałek aby stała prosto – nie wpłynęło to jednak na doznania wizualne 😀 Jak piekłam w formie z kominem ciepło rozchodziło się równomiernie i nic nie trzeba było robić 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Piękna ta baba;)! Przydałby mi się kawałek do kawki…:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Jak świątecznie się zrobiło. 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Babka wygląda przepysznie. Chętnie bym kawałek spróbowała. Musi być bardzo dobra.
    Pozdrowienia 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Lasuch w kuchni napisał/a:

    przehandlowałabym kawałek moje babki z krówkami i ajerkoniakiem na kawałek Twojej, bo coś mi się wydaje, że choć inna, jest równie pyszna 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Znakomita, pysznie i efektownie wygląda ! Pozdrawiam 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Pyszna ) Wlasnie pieke juz trzeci raz. Dalam synowi do szkoly i wszyscy wlacznie z nauczycielka nie mogli sie najesc… Polecam 😉

  13. Natalia - Poezja Smaku agnieszka napisał/a:

    Właśnie zrobiłam. Boska. Ale 1 szklanka cukru całkowicie wystarczy (tyle dałam). Dziękuję za przepis!

  14. Natalia - Poezja Smaku aniaaaa napisał/a:

    Po przebudzeniu się w niedzielny poranek nie mogłam powstrzymać się z mężem, jedyne o czym myśleliśmy to pyszna babka więc od razu pobiegliśmy do kuchni. Ciasto dla tych co kochają czekoladę oraz mleczko, bo to ciasto rozpływa się w ustach.

  15. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    U mnie będzie na Wielkanoc. Obowiązkowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)