Placek kruszonkowy (kruszonkowiec)

Kruszonkowiec - placek kruszonkowyCiasto w sam raz dla tych, którzy zaczynają konsumpcję od kruszonki. Nie jest ciasto dla fanów wilgotnych placków z masami – zdecydowanie za to posmakuje osobom lubiącym maślankowe kruche tarty. To bardzo stary przepis pochodzący z zeszytu babci. Placek prosty i syty – ze składników będących w większości domów. Kruszonkowiec, jak nazwa wskazuje, jest bardzo kruchy – powinien podawany być z herbatą czy kawą. Możemy użyć do niego powideł domowej roboty lub ulubionego dżemu.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 150 g powideł morelowych lub śliwkowych (lub dowolny dżem)

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masło kroimy w kostkę i dodajemy wraz z jajkami do mąki. Wyrabiamy jednolite ciasto – tu przyda się męska ręka bo ciasto jest dość zwarte. Dzielimy całość nożem na pół – powinniśmy zobaczyć niewielkie bąbelki. Połowę ciasta wałkujemy (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami streczowej folii spożywczej) na wielkość dna blaszki  – u mnie tortownicy 26 cm, ale może być też niewielka prostokątna. Wkładamy ciasto do środka wysmarowanej masłem formy. Smarujemy powidłami lub dżemem. Drugą połowę ciasta siekamy dokładnie nożem na mniejsze i większe kawałki. Na powidła kładziemy posiekaną kruszonkę i posypujemy na wierzchu cukrem waniliowym. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 180ºC. Na czas grzania piekarnika ciasto wstawiamy do lodówki. Po osiągnięciu temperatury wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut – aż cały wierzch będzie złoty.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

14 Odpowiedzi na Placek kruszonkowy (kruszonkowiec)

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    Oj tak, skąd ja znam to wyjadanie kruszonki…. :)))

  2. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    pycha, jako dziecko zawsze wyjadałam kruszonkę najpierw:D

  3. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Ja bardzo lubię ciasto z kruszonką i świeżymi śliwkami oraz wiśniami. 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Świetna propozycja. Uwielbiam ciasta z kruszonką 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Prosty z kruszonką , ale za to jaki pyszny ! Do herbatki idealny ! 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Skoro tak, to znaczy, że to ciasto idealne dla mojej mamy 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ha ha ha, genialne ciasto jak dla mnie bo kocham kruszonkę bardziej niż ciasto, choć ja najpierw zjadam wszystko inne a kruszonką delektuję się na samym końcu 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Uwielbiam wszystko co kruche, szczególnie kruszonki – cos dla mnie 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Wydrukowane:)

  10. Natalia - Poezja Smaku Lucyna napisał/a:

    COŚ STWORZONEGO DLA MNIE!!!!!
    Już od najmłodszych lat dostawałam bury za wyjadanie z blach posypek/kruszonek itp… Wstyd się przyznać ale nie wyrosłam z tego :)))

  11. Natalia - Poezja Smaku Paulina napisał/a:

    Jak ja uwielbiam kruszonkę! A tu wygląda cudownie! zapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)