Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Sernik z malinami na spodzie brownie

Sernik z malinami na spodzie brownie

Sernik z malinami na spodzie brownie – prawdziwa rozpusta. Deser, któremu trudno się oprzeć. Maliny doskonale łączą się zarówno ze smakiem ciemnej czekolady, jak i z kremową śmietanką i ricottą. Trzy różne smaki, ale i trzy różne konsystencje sprawiają, że…

Czytaj dalej
Maślana tarta z owocami leśnymi

Maślana tarta z owocami leśnymi

Maślana tarta z owocami leśnymi i aksamitnym budyniem jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę…

Czytaj dalej
Naleśniki po węgiersku

Naleśniki po węgiersku

Naleśniki po węgiersku robię od jakichś 8 lat i jeszcze chyba nie jadłam lepszych. To deserowe naleśniki na słodko z orzechowym farszem – polane intensywnie czekoladowym sosem. Warte każdej jednej kalorii, których mają mnóstwo. Na szczęście są na tyle słodkie,…

Czytaj dalej
Rustykalna tarta z jeżynami

Rustykalna tarta z jeżynami

Rustykalna tarta z jeżynami czyli galette – ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych…

Czytaj dalej
Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami, która nie wymaga żadnej dodatkowej masy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie…

Czytaj dalej
Najlepsze brownie

Najlepsze brownie

Najlepsze brownie wychodzi mi zawsze z tego przepisu. Jest mega kaloryczne, ale być może dlatego takie jest dobre.  Na szczęście ciasto można pokroić na małe kawałki i rozkoszować się powoli. Odchudzone brownie pojawi się na blogu wkrótce – teraz skupmy się…

Czytaj dalej
Trufle z daktyli (trufle daktylowe) w 5 minut

Trufle z daktyli w 5 minut

Trufle z daktyli to wegańskie słodycze, które świetnie zastępują słodkie czekoladki czy batoniki. Dodają mnóstwa energii i w zdrowy sposób zaspokajają naszą chęć na słodkości. Są świetne dla dzieci, ponieważ zawierają tylko naturalny cukier i tłuszcze. Możemy zabrać je do…

Czytaj dalej
Tarta z agrestem i bezą

Tarta z agrestem i bezą

Tarta z agrestem i bezą to sezonowy wypiek. Zawsze agrest jadłam na surowo, uwielbiałam jako dziecko zrywać go z krzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza się w konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w…

Czytaj dalej
Proste ciasto ze śliwkami

Proste ciasto ze śliwkami

Proste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie….

Czytaj dalej
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach.  Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną…

Czytaj dalej
Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami

Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami

Któregoś dnia zauważyłam w sklepie deserek typu „ryż na mleku”. Rano w pracy mam ochotę na takie rzeczy, więc postanowiłam wypróbować. Mniej więcej o coś takiego mi chodziło, nie licząc tego, że deserek był przeraźliwie słodki. Uwielbiam słodkie śniadania, ale…

Czytaj dalej
Jagodzianki z mascarpone

Jagodzianki z mascarpone

Jagodzianki z mascarpone to cudowne drożdżówki. Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z…

Czytaj dalej
Zamknij