Sernik z malinami na spodzie brownieSernik z malinami na spodzie brownie – prawdziwa rozpusta. Deser, któremu trudno się oprzeć. Maliny doskonale łączą się zarówno ze smakiem ciemnej czekolady, jak i z kremową śmietanką i ricottą. Trzy różne smaki, ale i trzy różne konsystencje sprawiają, że sernik jest pyszny. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo.

Spód brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 200 g zimnego masła (1 kostka)
  • 200 g cukru pudru (1,5 szklanki)
  • 110 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 3 jajka

Sernik z ricotty:

  • 500 g serka ricotta
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (proszek)

Wierzch:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka galaretki malinowej (proszek)
  • ok. 150 g malin + do dekoracji

Brownie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej misce postawionej na rondelku z małą ilością gotującej się wody). Zostawiamy do ostudzenia. Zimne masło miksujemy na puch – gdy się utrze dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy po jednym jajku (następne dodajemy dopiero, gdy poprzednie utrze się z masłem i cukrem). Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia. Wyłączamy mikser. Wlewamy ostudzoną czekoladę i mieszamy szpatułką. Masa powinna być gęsta. Przekładamy ją do formy (ok. 21×25 lub ok. 23×23) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.

Sernik z ricotty: Wszystkie składniki na sernik (ricottę, jajka, cukier puder i proszek budyniowy) wkładamy do miski i miksujemy do połączenia. Masa powinna być dość rzadka. Wlewamy ją na masę brownie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

Malinowa pianka: Łyżkę galaretki rozpuszczamy w ok. dwóch łyżkach wrzątku. Zostawiamy do ostudzenia. Maliny rozgniatamy widelcem tak, aby były mniejsze i większe kawałki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy maliny i ostudzoną galaretkę. Mieszamy szpatułką (nie mikserem). Rozkładamy równomiernie na całkowicie ostudzonym cieście. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto ozdabiamy świeżymi malinami.

Sernik z malinami na spodzie brownie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych