Rolada z jabłkamiRolada z jabłkami, która nie wymaga żadnej dodatkowej masy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu.

Rolada z jabłkami:

  • 6 jabłek
  • 6 dużych jajek
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju + odrobina masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z jednej cytryny

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1-2 cm. Posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem i mieszamy. Blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy papier małą ilością masła. Rozkładamy jabłka. Posypujemy skórką otartą z cytryny, przelanej uprzednio wrzątkiem.

Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na wysokich obrotach, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy 2-3 minuty. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Obie mąki przesiewamy z proszkiem i stopniowo (po łyżce) dodajemy do masy miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy łyżkę oleju. Masę równomiernie rozkładamy na jabłkach i wyrównujemy. Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy ok. 25 minut.

Roladę odwracamy na drugą stronę – kładziemy na wierzch bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy papier i za pomocą ściereczki zwijamy roladę (musi być jeszcze ciepła, aby dała się zwinąć). Gdy rolada z jabłkami ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.

Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami

Smak rolady można urozmaicić dodając do jabłek garść namoczonych w rumie rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich czy suszonych fig.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych