Rolada z jabłkami, która nie wymaga żadnej dodatkowej masy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu.
Rolada z jabłkami:
- 6 jabłek
- 6 dużych jajek
- 6 łyżek drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju + odrobina masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z jednej cytryny
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1-2 cm. Posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem i mieszamy. Blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy papier małą ilością masła. Rozkładamy jabłka. Posypujemy skórką otartą z cytryny, przelanej uprzednio wrzątkiem.
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na wysokich obrotach, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy 2-3 minuty. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Obie mąki przesiewamy z proszkiem i stopniowo (po łyżce) dodajemy do masy miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy łyżkę oleju. Masę równomiernie rozkładamy na jabłkach i wyrównujemy. Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy ok. 25 minut.
Roladę odwracamy na drugą stronę – kładziemy na wierzch bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy papier i za pomocą ściereczki zwijamy roladę (musi być jeszcze ciepła, aby dała się zwinąć). Gdy rolada z jabłkami ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.
Smak rolady można urozmaicić dodając do jabłek garść namoczonych w rumie rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich czy suszonych fig.


Pyszna rolada 🙂 Mnie na razie nie wychodzą 🙁
Rewelacyjna roladka. Wygląda pysznie 🙂
Fajna. Muszę się w końcu odważyć zrobić podobną 🙂
Piękna roladka. Z jabłkami musi smakować delikatnie i smacznie. 🙂
Uwielbiam.
Bajeczna rolada na przywitanie jesieni 😉
Ja zawsze piekłam samo ciasto, potem kładłam dodatki. Twój sposób jest rewelacyjny!
Bardzo lubię rolady. Są lekkie, puszyste i takie wyniosłe, jakby ciasto przygotowane tylko dla wyższych sfer. Myślę, że Twój przepis będzie idealny na niedzielne, rodzinne spotkanie 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Ależ puchata! No i zwinięta idealnie 🙂
Pyszności! I ta nuta cynamonu! 🙂
tak mi sie przypomniała rolada babci bo robiła podobną
też taką robię, jest świetna! 🙂
Fantastyczna 🙂 Nigdy jeszcze nie robiłam takiej rolady i chętnie skorzystam z przepisu!
Doskonała!
Pyszna, robię ją dzisiaj po raz drugi całej rodzinie smakuje 😉