Kategorie

Ciasta, ciasteczka i desery

Kutia bożonarodzeniowa

Kutia bożonarodzeniowa

Kutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem na Wigilii. Zwyczaj podawania kutii dotarł do nas z Kresów – taką kutię właśnie…

Czytaj dalej
Stollen - drożdżowa strucla z bakaliami

Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami

Stollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z… ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano je postnie – na oleju,…

Czytaj dalej
Drożdźowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem, to tradycyjny makowiec przygotowany po prostu w mniej tradycyjnej formie – w kształcie gwiazdy. Strucla makowa podana w ten sposób wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Jest idealna na ozdobę świątecznego stołu. Gwiazdę jemy odrywając jej ramiona. Jak na…

Czytaj dalej
Torcik kawowo-orzechowy

Torcik orzechowo-kawowy

W Święta nie może zabraknąć orzechowych smaków. Torcik orzechowo-kawowy będzie idealny na świąteczny stół – robi się go bardzo prosto, nie wymaga nasączenia i wybornie smakuje. Krem z serka mascarpone i kawy jest bardzo subtelny. Orzechy włoskie należą do moich ulubionych,…

Czytaj dalej
Domowy marcepan

Domowy marcepan

Domowy marcepan (słodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut…

Czytaj dalej
Seromak - makowiec z serem

Seromak – makowiec z serem

Każdy członek rodziny ma swoje ulubione ciasto świąteczne.  Jeden lubi piernik, inny sernik, następny makowiec, a i często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie…

Czytaj dalej
Rolada z kaszy manny bez pieczenia

Rolada z kaszy manny bez pieczenia

Rolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy…

Czytaj dalej
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) to mięciutkie w środku, a delikatnie chrupiące na zewnątrz ciasteczka w cukrowej otulinie. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Ich smak przypomina brownie, a więc jest intensywnie czekoladowy. Robi się je bardzo prosto…

Czytaj dalej
Ptysie łabędzie z kremem maślanym

Ptysie łabędzie z kremem maślanym

Ptysie łabędzie z kremem maślanym są nie tylko smaczne, ale i wspaniale się prezentują. Zwykłe ptysie, jakie każdy z nas zna, bardzo łatwo zamienić w piękne łabędzie – wystarczy upiec wraz z nimi wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego liczby „2”,…

Czytaj dalej
Fondant z masłem orzechowym

Fondant z masłem orzechowym

Fondant z masłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie w domu. Wystarczy kilka dobrej jakości składników: prawdziwe masło, czekolada o wysokiej zawartości kakaowca,…

Czytaj dalej
Oszukany sernik z jogurtów greckich

Oszukany sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy. Sernik zrobiłam bez spodu, ale jeśli chcecie aby sernik miał podstawę, wystarczy pokruszyć na pył dowolne…

Czytaj dalej
Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto z budyniem i jabłkami

Jabłoń pięknie obrodziła i dostałam od babci pyszne, szarlotkowe Kronselki. Odmiana jabłek, która kiedyś była niezwykle popularna – dziś już chyba tylko hodowana prywatnie, nie widziałam takich jabłek w sklepie. Świetnie sprawdzają się w wypiekach. Nie powstała z nich jednak…

Czytaj dalej
Zamknij