Naleśniki po węgiersku

Naleśniki po węgierskuNaleśniki po węgiersku robię od jakichś 8 lat i jeszcze chyba nie jadłam lepszych. To deserowe naleśniki na słodko z orzechowym farszem – polane intensywnie czekoladowym sosem. Warte każdej jednej kalorii, których mają mnóstwo. Na szczęście są na tyle słodkie, że będziemy zadowoleni po jednej sztuce – łatwo się nimi zasłodzić. Choć obłędnie słodkie, są zdecydowanie obłędnie pyszne. Szczególnie polecam fanom orzechów włoskich – to one tu dominują. Świetny deser, jeśli nie mamy piekarnika lub nie chcemy podawać na stół zwykłego ciasta. Wszystkie elementy można przygotować wcześniej.

Naleśniki po węgiersku (z farszem orzechowym):

  • naleśniki usmażone z ulubionego przepisu
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 125 ml śmietany 30% (pół szklanki)
  • 80 g cukru pudru (pół szklanki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka rumu lub koniaku (można pominąć)

Sos:

  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 100 ml śmietany 30% (ciut mniej niż pół szklanki)
  • 50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
  • 3 łyżki kakao

Zaczynamy od przygotowania farszu. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę, rum/koniak, przesiany cukier puder, a gdy się rozpuści – zmielone na pył orzechy włoskie. Mieszamy do połączenia, odstawiamy do ostudzenia, a następnie do lodówki – aby farsz zgęstniał.

Smażymy naleśniki z dowolnego przepisu (nie dodajemy do nich cukru). Gdy będą gotowe, przygotowujemy prosty sos czekoladowy. Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy śmietanę oraz przesiane cukier puder i kakao. Podgrzewamy i odstawiamy.

Na naleśnikach rozkładamy warstwę farszu orzechowego. Składamy naleśnik na pół, a następnie ponownie na pół – by powstał trójkąt. Podgrzewamy tak przygotowane naleśniki na suchej patelni z obu stron (dla większej ilości gości można podgrzać w piekarniku). Przekładamy na talerze i polewamy gorącym sosem czekoladowym.

Naleśniki po węgiersku

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Naleśniki po węgiersku

  1. Natalia - Poezja Smaku Publikersi napisał/a:

    Prawdziwa poezja smaków! 🙂 Gratuluję talentu, jeden z moich ulubionych blogów. Chciałabym tak gotować jak Pani. Pozdrawiam serdecznie

  2. Natalia - Poezja Smaku wedelka napisał/a:

    Myślę, że smakowałyby mojemu mężowi 🙂 Chyba niedługo je wypróbuję 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Taką masę orzechową mogę jeść samą. Uwielbiam.

  4. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Och jakie one piękne. Jadłam dawno temu na Węgrzech, jeszcze za komuny.

  5. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Wypasione, słodkie naleśniki… do zrobienia na już!

  6. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    zdecydowanie moje smaki! 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Dietetyk Dietmap napisał/a:

    Przepis prezentuje się smakowicie, te orzeszki na pewno nadadzą świetnego posmaku.

    Szkoda tylko, że tłusta śmietana i masełko nie sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki, ale czego nie robi się dla naszego podniebienia 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Już sobie wyobrażam smak tego nadzienia orzechowego, tym bardziej że jestem fanką wszelakich orzechowych kremów 😉 Muszę koniecznie wypróbować takie naleśniki 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    super przepis

  10. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Takie naleśniki na bazie śmietany musza być mega smaczne

  11. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Ależ one są obłędne!

  12. Natalia - Poezja Smaku Owsiany napisał/a:

    Bardzo ciekawy przepis będę musiała go wypróbowa c

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)