Rustykalna tarta z jeżynami czyli galette – ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche – nawet lekko chrupiące i nic, a nic nie nasiąka. Dodatek polenty nie każdemu przypadnie do gustu, ponieważ ciasto ma inną strukturę – kaszka chrupie w zębach. Mi to przyznam bardzo odpowiadało, bo gdy na drugi dzień robiłam inne ciasto, także dodałam polenty, aby uzyskać ten efekt. Musicie spróbować sami! Tarta jest niewielka starcza na ok. 6-8 porcji. U mnie zniknęła pierwszego dnia. Można ją zrobić także z malinami zamiast jeżyn.
Rustykalna tarta z jeżynami:
- 1 szklanka + 1 łyżka mąki (czubata szklanka)
- 6 łyżek drobnej polenty (kaszki kukurydzianej)
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- 100 g masła (pół kostki)
- 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego (użyłam oleju)
- szczypta soli
- 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- koszyczek świeżych jeżyn
W malakserze mieszamy pulsacyjnie mąkę, polentę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i margarynę/olej i mieszamy ponownie, aż wytworzą się okruchy z ciasta. Dodajemy łyżkę (lub dwie, u mnie wystarczyła niepełna jedna łyżka) zimnej wody i miksujemy, aż ciasto zlepi się w kulę. Formujemy ciasto w dysk, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kształt koła (mniej więcej – nie musi być idealnie okrągłe) o grubości ok. 1 cm. Na środku rozsmarowujemy śmietanę zostawiając ok. 4-5 cm brzegów. Układamy jeżyny. Posypujemy cukrem pudrem. Krawędzie ciasta zwijamy do góry, tworząc rant (można zwilżyć dłonie, jeśli ciasto się lepi). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.
Cudna. Muszę w końcu skusić się na taką tartę i ją upiec 🙂
Zjadłabym 🙂
Cudeńko! Ciekawy efekt smakowy po dodaniu kaszki kukurydzianej.
Jaka piękna! I super cienka 🙂
Ten wspaniały wypiek jest dla mnie, bo nie mam formy do tarty. Prezentuje się pysznie!
bardzo lubię takie ciasta
Wspaniała. Jeżyny pasuję tu idealnie!
Jest prześliczna 🙂
Pomysł udany, wypróbowane, zjedzone.
Pozostało zdjęcie 🙂
O jak się cieszę Rosemary, że mogę oglądać Twój kolejny wypiek! 😀