Rustykalna tarta z jeżynamiRustykalna tarta z jeżynami czyli galette – ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche – nawet lekko chrupiące i nic, a nic nie nasiąka. Dodatek polenty nie każdemu przypadnie do gustu, ponieważ ciasto ma inną strukturę – kaszka chrupie w zębach. Mi to przyznam bardzo odpowiadało, bo gdy na drugi dzień robiłam inne ciasto, także dodałam polenty, aby uzyskać ten efekt. Musicie spróbować sami! Tarta jest niewielka starcza na ok. 6-8 porcji. U mnie zniknęła pierwszego dnia. Można ją zrobić także z malinami zamiast jeżyn.

Rustykalna tarta z jeżynami:

  • 1 szklanka + 1 łyżka mąki (czubata szklanka)
  • 6 łyżek drobnej polenty (kaszki kukurydzianej)
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego (użyłam oleju)
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • koszyczek świeżych jeżyn

W malakserze mieszamy pulsacyjnie mąkę, polentę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i margarynę/olej i mieszamy ponownie, aż wytworzą się okruchy z ciasta. Dodajemy łyżkę (lub dwie, u mnie wystarczyła niepełna jedna łyżka) zimnej wody i miksujemy, aż ciasto zlepi się w kulę. Formujemy ciasto w dysk, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kształt koła (mniej więcej – nie musi być idealnie okrągłe) o grubości ok. 1 cm. Na środku rozsmarowujemy śmietanę zostawiając ok. 4-5 cm brzegów. Układamy jeżyny. Posypujemy cukrem pudrem. Krawędzie ciasta zwijamy do góry, tworząc rant (można zwilżyć dłonie, jeśli ciasto się lepi). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.

Rustykalna tarta z jeżynami

Rustykalna tarta z jeżynami

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
285 kcal 1923 kcal
Węglowodany
31 g 209 g
w tym cukry
6 g 39 g
Tłuszcz
15 g 101 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
9 g 62 g
Białko
5 g 32 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
3 g 20 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!