Najlepsze brownieNajlepsze brownie wychodzi mi zawsze z tego przepisu. Jest mega kaloryczne, ale być może dlatego takie jest dobre.  Na szczęście ciasto można pokroić na małe kawałki i rozkoszować się powoli. Odchudzone brownie pojawi się na blogu wkrótce – teraz skupmy się na wersji dającej więcej szczęścia. Brownie nie jest ciastem, które każdy lubi – niektórzy twierdzą, że to zwykły zakalec. Inni je kochają i jest najulubieńszym ciastem. Ja się zaliczam do drugiej grupy. Brownie w smaku nie przypomina murzynka – jest ciężkie, gumowate, wilgotne i mocno czekoladowe. Warto spróbować chociażby po to, aby wyrobić sobie zdanie! No i nie musimy się martwić o to czy wyrośnie!

Najlepsze brownie (brownie idealne):

  • 300 g czekolady 70% (3 tabliczki)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 2 szklanki cukru pudru (280 g)
  • 1 niepełna szklanka mąki (130 g)
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka kawy w proszku (instant)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki soli

Robimy kąpiel wodną – nalewamy niepełną szklankę wody do rondelka, włączamy palnik, a na wierzchu stawiamy metalową lub szklaną miskę (nie może dotykać wody). Do miski wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki: masło i 230 g czekolady (70 g zostawiamy na później). Rozpuszczamy co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z kąpieli. Do lekko ciepłej (nie gorącej) czekolady dodajemy ekstrakt. Jajka ubijamy powoli dosypując cukier puder. Wlewamy powoli, cienką strużką czekoladę cały czas miksując. W drugiej misce mieszamy składniki suche – mąkę, kawę i sól. Wsypujemy stopniowo suche składniki do mokrych i miksujemy na małych obrotach do połączenia – nie dłużej. Przelewamy do prostokątnej lub kwadratowej formy (ok. 25×20 lub takiej, w której ciasto będzie wysokie na ok. 1,5 – 2 cm). Odłożoną czekoladę łamiemy na mniejsze części i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem) – nie ma sensu wbijać patyczka bo będzie wilgotny od czekolady. Po wystudzeniu brownie kroimy na małe kwadraty lub prostokąty.

Najlepsze brownie

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
435 kcal 4802 kcal
Węglowodany
43 g 479 g
w tym cukry
26 g 286 g
Tłuszcz
27 g 301 g
w tym kwasy tł. nasycone
17 g 188 g
Białko
6 g 69 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
4 g 40 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!