Domowy marcepanDomowy marcepan (słodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć na keksie. Możemy przygotować go wcześniej i przechowywać owinięty w folię w lodówce – do miesiąca czasu.

Domowy marcepan:

  • 200 g mielonych migdałów *
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2-3 łyżki amaretto (lub tyle samo wody + 2-3 krople aromatu migdałowego, jednak zdecydowanie polecam amaretto)
  • 1 szklanka cukru pudru (140 g)

* Do przygotowania marcepanu używamy zmielonych migdałów bez skórki. Takie już zmielone migdały można kupić. Można także zmielić samemu płatki migdałowe lub migdały bez skórek. Aby zdjąć skórki z migdałów należy je sparzyć wrzątkiem, zostawić je w nim na ok. 3 minuty, a następnie schłodzić. Skórka będzie łatwo schodziła.

Zmiksowane migdały przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich cukier puder oraz miód. Miksujemy wlewając powoli amaretto. Żeby masa się scaliła, potrzebne będą 2-3 łyżki. Gdy masa będzie jednolita i zwarta, formujemy ją w wałek. Marcepan jest gotowy. Gdy go nie używamy, zawijamy go w folię i wkładamy do lodówki. Otrzymamy nieco ponad 400 g gotowego marcepanu. Jeśli chcemy go rozwałkowywać, to blat podsypujemy cukrem pudrem.

Domowy marcepan

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
466 kcal 1934 kcal
Węglowodany
47 g 197 g
w tym cukry
45 g 186 g
Tłuszcz
26 g 109 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
0 g 0 g
Białko
9 g 38 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
0 g 0 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!