Domowy marcepan (słodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć na keksie. Możemy przygotować go wcześniej i przechowywać owinięty w folię w lodówce – do miesiąca czasu.
Domowy marcepan:
- 200 g mielonych migdałów *
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2-3 łyżki amaretto (lub tyle samo wody + 2-3 krople aromatu migdałowego, jednak zdecydowanie polecam amaretto)
- 1 szklanka cukru pudru (140 g)
* Do przygotowania marcepanu używamy zmielonych migdałów bez skórki. Takie już zmielone migdały można kupić. Można także zmielić samemu płatki migdałowe lub migdały bez skórek. Aby zdjąć skórki z migdałów należy je sparzyć wrzątkiem, zostawić je w nim na ok. 3 minuty, a następnie schłodzić. Skórka będzie łatwo schodziła.
Zmiksowane migdały przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich cukier puder oraz miód. Miksujemy wlewając powoli amaretto. Żeby masa się scaliła, potrzebne będą 2-3 łyżki. Gdy masa będzie jednolita i zwarta, formujemy ją w wałek. Marcepan jest gotowy. Gdy go nie używamy, zawijamy go w folię i wkładamy do lodówki. Otrzymamy nieco ponad 400 g gotowego marcepanu. Jeśli chcemy go rozwałkowywać, to blat podsypujemy cukrem pudrem.
Nie przepadam za marcepanem, ale tak domowy to prawdziwy rarytas 🙂
nie wiedziałam że marcepan to taki banał! super!
Zapraszam do mnie : )
robię chałwę, robię masło orzechowe, ale marcepanu jeszcze nie robiłam, a to kolejny nieskomplikowany przepis 🙂
Przepis, którego szukałam i który na 1000 % wypróbuję <3
nie robiłam jeszcze domowego, muszę wyprobowac
Zapisuje sobie przepis !!!!
Nigdy nie robiłam, trochę mnie przeraża wizja robienia samej marcepanu, ale może kiedyś 🙂
aby nie używać alkoholu użyłam syropu barmańskiego o smaku amaretto i marcepan wyszedł bardzo dobry 🙂
Jak dlugo mozna przechowywac marcepan?
Szczelnie owinięty, w lodówce możemy przechowywać do ok. 4 tygodni
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.e
Czego można użyć zamiast alkoholu?
Np. naturalnego ekstraktu migdałowego od dr Oetkera (parę kropel)
Witam. Ja mam zakupine mielone juz czyste migdaly,ale mam tylko reczny blender,czy da rade zrobic marzepan?
Można spróbować wymieszać dokładnie i zagnieść ręcznie, jeśli migdały są już zmielone 🙂 Może być potrzeba większej ilości miodu – migdały zmielone zdążyły się wysuszyć.
Migdały najlepiej się mieli w młynku do kawy. W mig mamy mąkę migdałową. Specjalnie do tego celu kupiłam najzwyklejszy młynek i sprawdza się wspaniale.
Dokładnie, ja też tak robię…
Prosze o podpowiedz,robilam marcepan i bylo troche zamieszania bo przyszli goscie i ja niestety Napoleonem nie jestem i nie mam podzielnosci uwagi i dodalam za duzo (chyba?) miodu.Moj marcepan jest taki miekki ,ze po zrobieniu walka rozplaszyl sie troche,ale nie calkiem.Wlozylam do lodowki i po stezeniu trzyma forme,ale boje sie,ze po nalozeniu na ciasto znowu bedzie za miekki.Czy dodac mielonych migdalow?
Nigdzie nie mogłam na ostatnią chwilę dostać marcepanu, więc szukałam przepisu na domowy. W Lidlu kupiłam zmielone bardzo drobno migdały. Zrobiłam z połowy porcji, dodając zamiast amaretto łyżkę wódki i pół łyżki wody plus kilka kropel olejku migdałowego. Wyszedł pyszny! Włożyłam wałek do lodówki i mam nadzieję, że ładnie stwardnieje:) Polecam przepis, proporcje idealne!