Drożdżowa gwiazda z makiem, to tradycyjny makowiec przygotowany po prostu w mniej tradycyjnej formie – w kształcie gwiazdy. Strucla makowa podana w ten sposób wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Jest idealna na ozdobę świątecznego stołu. Gwiazdę jemy odrywając jej ramiona. Jak na drożdżówkę strucla ta bardzo długo zachowuje świeżość, jest delikatna i puszysta. Na pewno będę przygotowywać ją na Święta.
Drożdżowa gwiazda z makiem – ciasto:
- 600 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
- 100 g dobrej jakości masła (użyłam Kerrygold)
- 50 g świeżych drożdży
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru z wanilią
Drożdżowa gwiazda z makiem – masa:
- 200 g zmielonego maku
- 50 g herbatników
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 białko dużego jajka
- kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka. Dodajemy dwie łyżki cukru. Mieszamy i czekamy, aż podwoją objętość. W tym czasie jajka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem z wanilią. Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wlewamy wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, ubite jajka oraz rozpuszczone masło. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne (gdyby się lepiło dosypujemy trochę mąki). Ciasto nakrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
Masa: Mak zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę, aż napęcznieje. Po tym czasie dodajemy do niego cukier, miód, aromat/amaretto, migdały, zmielone na pył herbatniki oraz drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Białko ubijamy i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Możemy też dodać ulubione bakalie (drobno posiekane) – jeśli lubimy. Mieszamy.
Gwiazda: Wyrośnięte ciasto uderzamy, aby je odgazować i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 24-25 cm. Na papierze do pieczenia układamy pierwsze koło. Rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej. Przykrywamy drugim kołem i ponownie smarujemy pozostałym makiem. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Na środku układamy szklankę (do góry dnem) i lekko dociskamy. Będzie ona wyznaczała granice krojenia. Zdejmujemy szklankę i ciasto dzielimy podobnie jak tort na 12 kawałków (nie przecinając koła). Łapiemy za pomocą obu rąk dwa sąsiadujące kawałki i dwukrotnie je skręcamy do wewnątrz. Zostawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w 170°C. Po wystudzeniu gwiazdę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy cytrynowym lukrem (pół szklanki cukru pudru wymieszanego z dwoma łyżkami soku z cytryny).
Wpis zawiera lokowanie produktu
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Smakowita.
Wygląda cudownie!. ja tylko mam obawy, że z tym „okręcaniem” nie będzie prosto:(( jak to zrobić żeby się nie rozleciało?
Trzeba koniecznie dobrze ponacinać (do końca) ciasto – inaczej możemy mieć problem ze skręceniem. Najlepiej użyć małego nożyka. Skręcamy powoli, bez pośpiechu – wcale nie jest to trudne 🙂
Dosłownie cudowna ta gwiazda! 🙂
Oj ja też marzę aby to cudo zrobić, pięknie wyszło i pewnie szybko zniknęła 🙂
Przepięknie wyszła 🙂
Imponujące, cudowne i pyszne.
Napracowałaś się bardzo, ale efekt jest zachwycający 🙂
Prezentuje się wspaniale!
pieknie wygląda
Czy z tej porcji składników wychodzi 1 czy 2 ciasta? Mnie z 1/2 kg mąki i 0,4 kg maku zawsze wychodziły 2 podłużne makowce z foremek typu „keksówka”
Jedna gwiazda, ale bardzo duża
Mam do Pani pytanie:) uwielbiam Pani przepisy i zdecydowałam się upiec tą gwiazdę. Pieczenie ogolnie dość dobrze mi idzie stąd odwaga na takie ciasto. Ale … na środku wyszedł mi zakalec :(. Wygląda pięknie i boki są upieczone. Z wierzchu jest bardzo rumiana i nie bardzo sie dało ja dłużej trzymać… czy ma Pani pomysł gdzie popełniłam błąd…. ? Przy okazji spokojnych świat!! Pozdrawiam Kasia
Może gwiazda miała chłodno i nie zdążyła wyrosnąć na środku? Gdy ciasto się spieka warto położyć papier do pieczenia na wierzchu (ewentualnie folię aluminiową). Mam nadzieję, że mimo wszystko ramiona gwiazdy będą smakowały 🙂 Wesołych Świąt!
Jeden z najlepszych przepisów. Ciasto pięke od ponad 2 lat i zawsze wychodzi:) SUPER PRZEPIS
Pozdrawiam
Witam. Musze przyznać, że jest to najlepszy przepis na drozdzowego makowca a wyprobowalam ich wiele. Uwielbia go cala moja rodzina. Robi sie szybko i bardzo łatwo. Serdecznie dziekuje za przepis. Pozdrawiam
Przepyszna gwiazda, mąż zachwycony
Piękna! Aż nabrałam ochoty 🙂