Jabłoń pięknie obrodziła i dostałam od babci pyszne, szarlotkowe Kronselki. Odmiana jabłek, która kiedyś była niezwykle popularna – dziś już chyba tylko hodowana prywatnie, nie widziałam takich jabłek w sklepie. Świetnie sprawdzają się w wypiekach. Nie powstała z nich jednak tradycyjna szarlotka, lecz ciasto z budyniem i jabłkami. Kruchy spód, aksamitny budyń, soczyste jabłuszka i chrupiące migdały składają się na wypiek idealny. U mnie pieczony na niedzielę – gdy kawałka domowego ciasta nie może zabraknąć. Szkoda, że nie możecie poczuć jego zapachu…
Ciasto z budyniem i jabłkami:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 masło (200 g)
- 1 całe jajko
- 3 żółtka jajek
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Budyń z jabłkami:
- 2 budynie waniliowe (+ 4 łyżki cukru do budyni niesłodzonych)
- 3/4 litra mleka (3 szklanki)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 6 jabłek
- garść płatków migdałowych
Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy całe jajko, żółtka, olej, śmietanę oraz pokrojone na kawałki, zimne masło. Zagnitamy wszystko na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części – mniejszą i większą. Obie owijamy folią i chowamy – mniejszą do zamrażarki, większą do lodówki – na ok. 20 minut.
Budyń z jabłkami: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem i cukrem z wanilią. Mieszamy, aż wszystkie cząstki jabłek się obtoczą przyprawami. Gotujemy budyń: budynie rozpuszczamy w ponad połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy (jeśli budynie są niesłodzone dodajemy do mleka 4 łyżki cukru). Wlewamy masę budyniową na gotujące się mleko i energicznie mieszamy, aż będzie bardzo gęsta.
Blachę o wymiarach 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciastem z lodówki. Rozkładamy na nim równomiernie jabłka. Wlewamy gorący budyń. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45-55 minut.
Takie proste, takie klasyczne, a dla mnie jedno z lepszych! Mniam 🙂
Wspaniałe ciasto. Ja wczoraj upiekłam szarlotkę z budyniem. Bardzo lubię ciasta z jabłkami 🙂
Wczoraj piekłam takie samo, tylko w wersji kakowej 🙂
Hmm u mnie też ciasto z jabłkami 😉 ale Ty masz z budyniem czyli takie jak Lubie 🙂
Ojj, ja sobie wyobrażam jak pachnie i już jestem w niebie:) Wspaniałe ciasto!
ale smakowitości
Piękne 😉
budyń i jabłka to świetne połączenie 🙂
Budyn i jablka to dla mnie przepis na szarlotkę idealna 😉
Cudowne połączenie budyniu i jabłek, mniam! 🙂
Nie jestem najlepsza w ciastach ale każde propozycje z poezji-smaku wychodzą idealnie:) Pyszne i proste!
Czy mozna uzyc juz gotowych jabłek prazonych?
Takich w kawałkach? Można
Czy jabłka dajemy surowe?
Nigdy nie pieklam nic prócz murzynka z przepisu mamy. Tu znalazłam proste przepisy i co dla mnie ważne składniki nie w g ale szklankach i lyzkach. Upieklam juz ciasta z malinami i bananami. Jestem dumna jak paw. Przepisy lądują w zeszycie razem ze strona poezja… Nie boje sie juz piekarnika. Dzieki! Przymierzam sie do ciasta z jabłkami i budyniem. Mąż sie smieje ze w wieku prawie 40 dostałam olśnienia. Bo mi trzeba bylo prostego języka i wytłumaczenia krok po kroku. Na razie raczkuje. Jak zrobię karpatkę to dla mnie będą juz studia ! Pozdrawiam…
Trzymam kciuki i jestem pewna, że karpatka jest w pełni osiągalna! 🙂
Ja również wdrażam się powoli w pieczenie, do tej pory zrażona wcześniejszymi zakalcami polegałam na ciastach z torebki, na tym blogu znalazłam świetne przepisy podane w przystępnej formie dzięki czemu nabrałam dużej weny do pieczenia 🙂 zaczęłam od ciasta marchewkowego…pyszne!
Mam pytanie odnośnie tego ciasta: podział ciasta na mniejszą i większą część – mniej więcej na jakie proporcje? 1/3 do 2/3, 1/4 do 3/4?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Paulina
Ok. 1/3 do 2/3 🙂 Życzę jak najwięcej sukcesów w pieczeniu!
Przepyszne polecam. Moja curcią która nigdy nie chciała jeść żadnego ciasta za tym po prostu przepada.
Pyszny!!!Polecam. Dzieci wprost się zajadały a nie każdym ciastem można im dogodzić .
Ciasto bardzo fajne. Szkoda tylko, że białka zostają. No ale zawsze można zrobić kokosanki, gdyby słodkości było mało
Dzisiaj zrobiłam, wyszło za..rąbiste , przepyszne, wciąż znika, nie wiem czy na jutro coś zostanie…
Ciasto rewelacyjne. Bardzo nam wszystkimi smakowało:)