Jabłoń pięknie obrodziła i dostałam od babci pyszne, szarlotkowe Kronselki. Odmiana jabłek, która kiedyś była niezwykle popularna – dziś już chyba tylko hodowana prywatnie, nie widziałam takich jabłek w sklepie. Świetnie sprawdzają się w wypiekach. Nie powstała z nich jednak tradycyjna szarlotka, lecz ciasto z budyniem i jabłkami. Ciasto z budyniem i jabłkamiKruchy spód, aksamitny budyń, soczyste jabłuszka i chrupiące migdały składają się na wypiek idealny. U mnie pieczony na niedzielę – gdy kawałka domowego ciasta nie może zabraknąć. Szkoda, że nie możecie poczuć jego zapachu…

Ciasto z budyniem i jabłkami:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 masło (200 g)
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka jajek
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Budyń z jabłkami:

  • 2 budynie waniliowe (+ 4 łyżki cukru do budyni niesłodzonych)
  • 3/4 litra mleka (3 szklanki)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 6 jabłek
  • garść płatków migdałowych

Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy całe jajko, żółtka, olej, śmietanę oraz pokrojone na kawałki, zimne masło. Zagnitamy wszystko na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części – mniejszą i większą. Obie owijamy folią i chowamy – mniejszą do zamrażarki, większą do lodówki – na ok. 20 minut.

Budyń z jabłkami: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem i cukrem z wanilią. Mieszamy, aż wszystkie cząstki jabłek się obtoczą przyprawami. Gotujemy budyń: budynie rozpuszczamy w ponad połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy (jeśli budynie są niesłodzone dodajemy do mleka 4 łyżki cukru). Wlewamy masę budyniową na gotujące się mleko i energicznie mieszamy, aż będzie bardzo gęsta.

Blachę o wymiarach 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciastem z lodówki. Rozkładamy na nim równomiernie jabłka. Wlewamy gorący budyń. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45-55 minut.

Ciasto z budyniem i jabłkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych