W Święta nie może zabraknąć orzechowych smaków. Torcik orzechowo-kawowy będzie idealny na świąteczny stół – robi się go bardzo prosto, nie wymaga nasączenia i wybornie smakuje. Krem z serka mascarpone i kawy jest bardzo subtelny. Orzechy włoskie należą do moich ulubionych, kawę uwielbiam, więc smak tortu wyjątkowo przypadł mi do gustu.
Torcik orzechowo-kawowy:
- 200 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 200 g drobnego cukru (1 i 1/4 szklanki)
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 3 duże jajka
- 3 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy
- 80 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki cukru pudru
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę wraz z cukrem. Dodajemy po jednym jajku (kolejne dodajemy dopiero, gdy wmiksujemy poprzednie). Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a następnie wlewamy kawę. Masa powinna być gęsta. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy szpatułką. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40-45 minut, a najlepiej do czasu, gdy patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinamy czubek i kroimy jak tort na dwie części. Mascarpone miksujemy wraz z cukrem pudrem, syropem klonowym i kawą. Przekładamy torcik połową kremu, a drugą połowę rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.
Wpis zawiera lokowanie produktu


Smaczne ciasto. Orzechowo-kawowe – brzmi dobrze i bardzo smacznie.
Pozdrawiam Natalko 🙂
Wspaniały torcik 🙂
ale mi smaku zrobiłaś. Pysznie wygląda
Wspaniały torcik 🙂
Torcik i zastawa piękne!
moje smaki 🙂 pięknie się prezentuje 🙂
Chętnie skosztowałabym kawałeczek!