Chleb pełnoziarnisty codziennyJako, że wkrótce zabieram się za regularne pieczenie pieczywa na zakwasie chciałabym przemycić Wam jeszcze przepis na prosty, pszenny chleb pełnoziarnisty, który robiłam ostatnio jako podstawowe, codzienne pieczywo. Chlebek jest nieskomplikowany, na suszonych drożdżach. Z podanego przepisu wychodzi jedna długa lub dwie małe, standardowe keksówki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • olej do wysmarowania blaszki
  • otręby do wysypania (można pominąć lub zastąpić mąką)
  • dowolne ziarna na wierzch chleba (można pominąć)

Do dużej miski wsypujemy drożdże zalewamy połową szklanki letniej wody, posypujemy cukrem i mieszamy. Odczekujemy ok. 5-10 minut, aż drożdże zaczną się pienić. W tym czasie masło dodajemy do mleka i podgrzewamy, aż się rozpuści. Lekko studzimy.

Do spienionych drożdży wsypujemy trzy szklanki mąki pszennej, sól, ciepłe mleko z masłem oraz pozostałą szklankę wody. Miksujemy hakiem na małych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo dwie szklanki mąki pełnoziarnistej. Przerywamy miksowanie, wykładamy ciasto na blat lub stolnicę i zagniatamy ciasto ręcznie dodając ostatnią szklankę mąki pełnoziarnistej. Ciasto zagniata się bardzo szybko. Odkładamy do miski wysmarowanej olejem , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

Po tym czasie długą keksówkę (lub dwie małe) smarujemy delikatnie olejem. Ja dodatkowo wysypuję dno i boki otrębami (można wysypać też mąką). Uderzamy w ciasto pięścią, aby uwolnić nagromadzone gazy, formujemy wałek i przekładamy do przygotowanej blaszki. Wierzch ciasta chlebowego można posypać dowolnymi ziarnami lub pestkami – ja tym razem użyłam pestek dyni. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce lub jeśli takiego nie mamy – do piekarnika nagrzanego do ok. 35°C. Gdy chleb wyrośnie, wstawiamy na dno piekarnika naczynie żaroodporne lub foremkę z wodą. Chleb pełnoziarnisty pieczemy przez 10 minut w 200°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Jeśli upiekliśmy dwa małe chlebki – jeden można zamrozić.

Chleb pełnoziarnisty codzienny

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych