Daktylowiec - ciasto wegańskieDaktylowiec to bardzo proste ciasto wegańskie. Jestem przekonana, że się w nim zakochacie. Jest wręcz wyjątkowo wilgotne i puszyste, mimo że nie zawiera jajek, masła czy mleka. Daktyle w większości rozpuszczają się w trakcie gotowania, przez co ciasto ma bardzo oryginalny, fajny, słodki, korzenno-piernikowy smak – odpowiadający nawet osobom nie przepadającym za daktylami. W zasadzie prawie wcale nie czuć ich w cieście. Daktylowiec długo zachowuje świeżość. Nawet na trzeci dzień był miękki i delikatny. Świetnie nadaje się dla studentów – jest dość tani i nie wymaga miksera. Ciasto możemy oczywiście urozmaicać – np. polewając je ulubioną polewą lub dodając do surowego ciasta dowolne orzechy. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz.

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanych suszonych daktyli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka kawy (można zastąpić wodą / sokiem)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć)
  • szczypta soli

 

Do garnka wsypujemy cukier, sól, cynamon, kardamon i zalewamy składnikami mokrymi: wodą, kawą (opcjonalnie) i olejem. Dosypujemy pokrojone w kostkę daktyle. Mieszamy i wstawiamy na kuchenkę na średni ogień. Gdy całość tylko zacznie się gotować, całkowicie wyłączamy ogień i zostawiamy na ciepłym palniku przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia (może zająć to nawet 2-3 godziny).

Gdy masa daktylowa będzie całkowicie zimna, możemy rozgrzać piekarnik do 180°C. Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy je co najmniej dwukrotnie przez sito (ważne). Bardzo powoli, partiami, dosypujemy mąkę do masy daktylowej – ciągle mieszając (ręcznie za pomocą łyżki lub mikserem). Mieszamy, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Przelewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia (jeśli nie mamy papieru, formę trzeba natłuścić) i pieczemy daktylowiec ok. 45-55 minut, a najlepiej do tzw. „suchego patyczka”, ponieważ czas pieczenia może się różnić nieznacznie w zależności od użytej formy.

Daktylowiec - ciasto wegańskie

Piekąc daktylowiec wzorowałam się na przepisie z TicklingPalates.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!