Charlotte z truskawkamiChyba na żadne owoce nie czeka się z taką niecierpliwością jak na truskawki. Gdy się pojawią, kupuję całe łubianki, aby uzupełnić truskawkowe niedobory po zimie. Upalne dni zachęcają do przygotowywania ciast bez pieczenia, dlatego część zapasów wykorzystałam na Charlotte z truskawkami – deser efektowny, a jak bardzo prosty! Najlepiej użyć do niej biszkoptów, które są proste (takich jak do tiramisu) – znajdziecie je w większości supermarketów. Wierzch minimalistycznie ozdobiłam truskawkami, ale gdyby tak dodać jeszcze jagód, malin i jadalnych kwiatów, prezentowałaby się jeszcze piękniej.

Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia:

  • 500 g truskawek
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 300-350 g jogurtu greckiego
  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny
  • ok. 250-300 g podłużnych biszkoptów
  • herbata owocowa – do nasączenia
  • do dekoracji: truskawki, mięta

Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5-10 minut. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i wrzucamy do garnka (większe sztuki można pokroić). Rozgniatamy je widelcem – tak, aby powstała papka z dużymi cząstkami truskawek (nie polecam miksować – kawałki truskawek bardzo urozmaicą strukturę). Zagotowujemy truskawki wraz z 4-5 łyżkami cukru pudru (w zależności od słodkości owoców). Zestawiamy z ognia. Chwilę mieszamy, aby syrop nie był wrzący i dodajmy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie do masy dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie przygotowujemy tortownicę (22-24 cm) – jej dno wykładamy papierem do pieczenia (kawałek papieru kładziemy na dno, zaciskamy obręcz i odcinamy nożyczkami nadmiar). Z biszkoptów odcinamy końce (ok. 0,5-1 cm). Ustawiamy je w tortownicy pionowo, uciętym końcem do dołu tak, aby stworzyć rant z biszkoptów. Na dnie układamy biszkopty poziomo, ale tym razem zamoczone na chwilę w zaparzonej herbacie owocowej.

Gdy masa truskawkowa nieco się przestudzi (może być ciepła, ale nie gorąca), nalewamy kilka jej łyżek bezpośrednio do jogurtu i mieszamy. Potem dodajemy jeszcze kilka łyżek masy, ponownie mieszamy i dodajemy tak wymieszany jogurt do garnka z masą truskawkową. Mieszamy całość do połączenia. W ten sposób unikniemy dużych grudek jogurtu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Dodajemy całość śmietany do masy jogurtowo-truskawkowej i delikatnie mieszamy od dołu do góry, aż do połączenia. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy z biszkoptami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Wierzch ozdabiamy truskawkami i listkami mięty.

Charlotte z truskawkami

Charlotte z truskawkami

 

Charlotte z truskawkami

Charlotte z truskawkami

Charlotte z truskawkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych