Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi to pyszna przystawka, która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki są lekkie i subtelne. Burak nadaje słodkawego posmaku, chrzan nieco charakteru, a orzechy – tekstury. Warto spróbować. Buraki najlepiej przygotować wcześniej – można je upiec lub ugotować do miękkości, ale można także kupić próżniowo pakowane, już ugotowane buraki, które są dostępne w niektórych sklepach.
Buraczane roladki z kozim serem:
- 280 g koziego sera Merci Chef! do smarowania (2 opakowania)
- 2 łyżki gęstej śmietany (18%)
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 50 g orzechów włoskich
- 500 g ugotowanych / upieczonych buraków
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- świeżo mielony pieprz
Ugotowane lub upieczone w mundurkach buraki obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach (takich jak do tarcia na placki ziemniaczane) lub miksujemy je na mus za pomocą blendera. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy na najwyższych obrotach wraz z dodatkiem cukru, aż będą pulchne i staną się jaśniejsze. Dolewamy wtedy do nich olej i stopniowo, po trochu dodajemy roztarte buraki – cały czas miksując. Na końcu wsypujemy mąkę, sól oraz pieprz i miksujemy do połączenia. W drugim naczyniu białka ubijamy mikserem do czasu, aż będą sztywne. Dodajemy połowę białek do masy buraczanej i delikatnie mieszamy szpatułką (nie mikserem!) do połączenia, a gdy masa się rozluźni – dodajemy pozostałą część białek, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę przelewamy do formy ok. 30×40 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym olejem. Wyrównujemy po całej powierzchni i natychmiast wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C – 170°C. Pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasto buraczane zdejmujemy wraz z papierem z blachy i zostawiamy do przestudzenia. Gdy będzie lekko ciepłe (ale nie gorące), odkrajamy 2 cm brzegi z każdej strony. Następnie odwracamy ciasto i delikatnie zdejmujemy papier.
Serek kozi łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy ciasto w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry.
Wpis zawiera lokowanie produktu
Bardzo fajne danie 🙂
Chętnie spróbowałabym takich roladek!!!
Widziałam je już na instagramie, odrazy mnie zaciekawily 😉 musza być pysznie 😀
fajny pomysł 🙂
Piękności i zapewne pyszności. Zazdroszczę, bo nigdy nie jadłam ale zrobię!
super są te roladki
roladki wyglądają wspaniale 🙂 kolor mają uroczy 🙂
Uwielbiam połączenie buraka i koziego sera, a Twój przepis to dla mnie nowość. chętnie zrobię ją w mojej kuchni bo na pewno bedzie pyszny 🙂
Wyglądają fantastycznie! ciekawa jestem smaku 🙂
Niestety rolada nie udała się. 15 minut na upieczenie to za mało, poza tym piekłam bez termoobiegu i to był chyba błąd. Na taką ilość ciasta można użyć mniej serka koziego. Rolady niestety nie dało się zwinąć… Była za mokra. Ostatecznie wylądowała w koszu… Szkoda… Proszę niech Pani da więcej wskazówek w sprawie ciasta, jak piec i jak suszyć, czy odsączać buraki??? Przepis tylko wydaje się łatwy…
Też dziś piekłam i spotkał mnie ten sam los. Nie dało się tego zwinąć.