Macie w domu gruszki? Z dwóch większych sztuk można przygotować wyjątkowo prostą babkę ucieraną. Babka gruszkowa z cynamonem pachnie jesienią. To idealne ciasto na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wilgotne, aromatyczne. Składniki wystarczy zmiksować i dodać pokrojone owoce. Zamiast gruszek możemy użyć jabłek. Cudnie smakuje z orzechami lub rodzynkami. Ciasto przechowujemy do trzech dni w temperaturze pokojowej – na drugi dzień jest równie pyszna, co zaraz po upieczeniu.

Babka gruszkowa - jesienny przepisBabka gruszkowa z cynamonem:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (300 g)
  • 2 duże, twarde gruszki
  • 1 niepełna szklanka cukru trzcinowego (lub ksylitolu)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 duże jajka (w temp. pokojowej lub przelane ciepłą wodą)
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • dwie garści orzechów włoskich lub rodzynków (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Jajka rozbijamy i ubijamy na najwyższych obrotach miksera wraz z cukrem trzcinowym (lub ksylitolem) i waniliowym. Gdy zwiększą objętość, stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy cienką strużką olej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz solą i bardzo krótko miksujemy na małych obrotach (tylko do wymieszania). Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy cynamonem, mieszamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką. Możemy dodać także pokrojone orzechy czy np. rodzynki (ja dodałam orzechy włoskie). Przelewamy masę do keksówki o długości ok. 28-30 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką. Pieczemy ok. 1 godziny w 170°C (grzanie góra-dół) lub w 160°C z termoobiegiem. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto wykałaczką lub patyczkiem czy jest już upieczone. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Babka gruszkowa z cynamonem - prosty przepis

Babka gruszkowa z cynamonem - idealna do kawy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych