Macie w domu gruszki? Z dwóch większych sztuk można przygotować wyjątkowo prostą babkę ucieraną. Babka gruszkowa z cynamonem pachnie jesienią. To idealne ciasto na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wilgotne, aromatyczne. Składniki wystarczy zmiksować i dodać pokrojone owoce. Zamiast gruszek możemy użyć jabłek. Cudnie smakuje z orzechami lub rodzynkami. Ciasto przechowujemy do trzech dni w temperaturze pokojowej – na drugi dzień jest równie pyszna, co zaraz po upieczeniu.
Babka gruszkowa z cynamonem:
- 2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (300 g)
- 2 duże, twarde gruszki
- 1 niepełna szklanka cukru trzcinowego (lub ksylitolu)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 4 duże jajka (w temp. pokojowej lub przelane ciepłą wodą)
- ¾ szklanki oleju
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- dwie garści orzechów włoskich lub rodzynków (opcjonalnie)
- szczypta soli
Jajka rozbijamy i ubijamy na najwyższych obrotach miksera wraz z cukrem trzcinowym (lub ksylitolem) i waniliowym. Gdy zwiększą objętość, stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy cienką strużką olej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz solą i bardzo krótko miksujemy na małych obrotach (tylko do wymieszania). Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy cynamonem, mieszamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką. Możemy dodać także pokrojone orzechy czy np. rodzynki (ja dodałam orzechy włoskie). Przelewamy masę do keksówki o długości ok. 28-30 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką. Pieczemy ok. 1 godziny w 170°C (grzanie góra-dół) lub w 160°C z termoobiegiem. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto wykałaczką lub patyczkiem czy jest już upieczone. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
fajny przepis mam meza lakomczucha duzo gruszek w sobote upieke niech sie cieszy moja kochana polowka ,pozdrawiam
Mniam! Uwielbiam takie szybkie, proste, a jednocześnie pyszne wypieki! Takie do przygotowania w 15 minut,. super! 🙂
Już dziś muszę zrobić, tak pysznie wygląda
Prosta w przygotowaniu, pyszna babka. Piekłam z samymi trzema gruszkami.
Polecam.
Mmm zjadłabym taką babkę. Musi być pyszna.
smakowite!!
Przepyszna!
Wygląda niesamowicie!
Pyszna i nieskomplikowana w robieniu. Polecam, udaje sie nawetniezbyt biegłym w pieczeniu!