Zimowa zupa pomidorowa z passaty

Zimowa zupa pomidorowa z passaty (przecieru)Uwielbiam zupę pomidorową, jednak najlepiej smakuje ona latem, gdy świeże pomidory mają najsłodszy smak. Zimowa zupa pomidorowa z passaty* to mój ratunek, gdy nadchodzą chłody. Zamknięty w butelce przecier pomidorowy (passata) może być doskonałą bazą aromatycznej zupy. Wystarczy dodać do niej resztki rosołu z poprzedniego dnia i przyprawy. Pomidorowa podana z grzanką i rozpuszczoną mozzarellą pozwala przypomnieć sobie zimą wszystkie smaki lata.

Składniki:

  • 1 duża butelka passaty pomidorowej (ok. 700 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • duża garść liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 kulka mozzarelli
  • ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3/4 łyżki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • dodatkowo: pieczywo na grzanki

Na małej patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia. Passatę przelewamy do garnka. Dodajemy do niej przesmażoną cebulę, świeże liście bazylii, suszony tymianek, sól, szczyptę pieprzu, cukier i ocet balsamiczny. Ząbki czosnku przekrawamy na pół i pocieramy nimi pieczywo na grzanki. Następnie czosnek dodajemy do pomidorów. Ręcznym blenderem miksujemy całość, aby cebula, czosnek i bazylia połączyły się z przecierem. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i ponownie zagotowujemy. Sprawdzamy czy zupa jest odpowiednio doprawiona. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Posmarowane czosnkiem pieczywo skrapiamy oliwą i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową (lub pieczemy w piekarniku) do przyrumienienia. Mozzarellę kroimy w paski. Na dno miseczki kładziemy kilka pasków mozzarelli, zalewamy gorącą zupą. Podajemy z grzanką. Zupę można ozdobić kleksem śmietany i bazylią.

Zimowa zupa pomidorowa z passaty (przecieru)

* Passata to przetarte pomidory, czyli po prostu przecier pomidorowy (celowo używam sformułowania passata, aby nikt przez przypadek nie pomylił przecieru z koncentratem ;))


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

35 Odpowiedzi na Zimowa zupa pomidorowa z passaty

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda smacznie i tak gęsto:) Nigdy nie jadłam tak gęstej pomidorowej. Tęsknię za latem!

  2. wenus-lifestyle napisał/a:

    Super wygląda, taka gęsta musi świetnie smakować 😛

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Moja ulubiona! 🙂 Pięknie wygląda, zwłaszcza w towarzystwie takich słodkich serduszek 🙂

  4. Anita napisał/a:

    Ach jakie śliczne te serduszka malowane śmietaną. Takiej zupie nie oparłabym się. Pełna miłości. Juz mam lepszy humor:)

  5. zakateksmaku napisał/a:

    Zatęskniłam za latem! Cudowna zupka!

  6. Magda C. napisał/a:

    Uwielbiam pomidorową! Ta wygląda tak smakowicie, że znowu mam ochotę… 🙂

  7. Niezwykle smakowita, w pięknej miseczce podana 🙂

  8. Patyska napisał/a:

    Świetny taki kremik. A śmietanowe serducha to zrobiłaś debeściaki!

  9. skoraq cooks napisał/a:

    Masz rację, najlepsza pomidorówka jest z letnich pomidorów, ale zimą trzeba się czymś pysznym ratować 🙂

  10. Salvador Dali napisał/a:

    nie słyszałam nigdy o „passacie”, zaciekawiłaś mnie 🙂
    Ja używam właśnie do pomidorowej albo pomidorów, albo przecierów, ale takich zrobionych przez mamę w lecie 🙂

    Podoba mi się Twoja zupka, wygląda na gęstą i pożywną, 🙂

  11. Agnieszka napisał/a:

    O jakie urocze serduszka:) Ale u Ciebie zawsze są piękne zdjęcia. Co ja bym dała by umieć takie zrobić.

    • Natalia napisał/a:

      Jeszcze sporo mi brakuje… najważniejsze to dobre oświetlenie – najlepiej dzienne, ja fotografuję wieczorem więc używam lampy ze świetlówką

  12. Ania napisał/a:

    moja ukochana zupka!:)

  13. Łucja napisał/a:

    Pyszna zupa, uwielbiam takie kremy, mogłabym jeść codziennie!

  14. My simple cuisine napisał/a:

    Cudnie wyglada 😉 Chetnie zapisalabym sie na miseczke, gdyz pomidorowka miesci sie w moim zupnym Top 3 🙂

  15. zjedz_mnie napisał/a:

    Uwielbienie do tej właśnie zupy widać na talerzu, fajne kleksy w postaci serc 🙂

  16. dżemdżus napisał/a:

    Ja też z tęsknoty za pomidorami prosto z krzaczka, używam ciętych pomidorów puszkowych. Kiedyś próbowałam zamrażać świeże pomidory, ale jakoś pomysł spalił na panewce, a smak mrożonych nie był zadowalający.

  17. Luka Li napisał/a:

    Musi być pyszna!

  18. JustInka napisał/a:

    Pomidorową z pomidorów robię tylko w sezonie, kiedy te są słodkie i mięsiste! Poza sezonem korzystam z passaty, pomidorów w puszce lub jeżeli mam domowych przecierów. Piękna Ci wyszła! I ta mozzarella. Amore mio 🙂

  19. ladylaura. napisał/a:

    Smacznie się prezentuje!.

  20. bielinka napisał/a:

    Ciekawy pomysł, lubię pomidorówkę w formie kremu 🙂

  21. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Zupę pomidorową robię często, czasem z koncentratu, czasem z przecieru. Najlepsza jest jednak ze świeżych, dojrzałych pomidorów:)

  22. Często robię zimą taką zupę i mogę jedynie napisać, że ją uwielbiam : )

  23. lutka40 napisał/a:

    Pomidorówka – zawsze i wszędzie .Uwielbiam !!!

  24. iza napisał/a:

    pomidorową uwielbiam pod każdą postacia

  25. Małgosia napisał/a:

    Bardzo często robię w podobny sposób pomidorową. To szybki sposób na pyszne i zdrowe danie nawet w środku zimy 🙂

  26. Pati napisał/a:

    Uwielbiam passatę za to, że jest gęsta i niezbyt kwaśna. Sosy i zupy wychodzą z niej rewelacyjne!

  27. Domowe napisał/a:

    Wygląda przepysznie.Arcyudane serduszka 🙂

  28. malGosia napisał/a:

    gotuje bardzo podobna zupe pomidorowa wlasnie na passacie, ktora nie ma goryczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)