Restauracja China GardenGotuję codziennie, więc lubię raz na jakiś czas odpocząć i zjeść coś dobrego na mieście. Świetną okazją do tego jest Tydzień Restauracji organizowany przez serwis Groupon. Można skorzystać z ofert świetnych restauracji za cenę znacznie niższą niż regularna. Ja testowałam m.in. ofertę warszawskiej, chińskiej restauracji China Garden. Oferuje ona zakup na Grouponie 4-daniowej uczty dla dwóch osób w cenie 129 zł. Czy warto? Podpowie Wam poniższa recenzja.

China Garden to restauracja ukryta w miasteczku Wilanów, a specjalizująca się w tajemniczej kuchni jiangsuskiej. Jak dowiedziałam się z ich strony, kuchnia ta charakteryzuje się specjalną techniką krajania surowców, kontrolą ognia, bardzo wymagającym wyborem składników, zachowaniem ich naturalnych własności smakowych, lekkością i słodkawym smakiem dań.

Po wejściu restauracja robi bardzo dobre wrażenie. Główna sala jest przestronna i wyjątkowo klimatyczna. Egzotyczne rośliny i chińska muzyka szybko sprawiły, że się wyciszyłam i zapomniałam o blokowisku wokół. Największą atrakcją wnętrza jest ponad 3-metrowe akwarium z azjatyckimi okazami flory i fauny. Akwarium jest bardzo zadbane i jest niewątpliwie wizytówką tego miejsca. Ale w końcu nie przyszliśmy tylko podziwiać, a przede wszystkim jeść.

Restauracja China Garden

Restauracja China GardenDo wyboru dostaliśmy trzy różne zestawy. Każdy jest dwuosobowy, więc jeśli mamy z partnerem inne gusta kulinarne musimy się dogadać. Po wyborze, dostaliśmy czekadełko – prażynki krewetkowe, marynowaną kapustę oraz orzeszki. Te ostatnie by chyba wystarczyły, prażynki bardziej kojarzą mi się z tanimi barami wietnamskimi. Do picia podano lekkie, słodkie grzane wino ryżowe ze śliwką i imbirem – było aromatyczne i bardzo mi smakowało.

Wkrótce na stole pojawiły się przystawki. Pierwsza – makrela marynowana w winie ryżowym. Bardzo intensywna o słodkim posmaku – ciekawa, zimna przekąska. Drugą, ciepłą przystawką były wiosenne mini-naleśniki. Przyjemnie chrupiące i pyszne. Zdecydowanie smakowały mi najbardziej. Chętnie na nie jeszcze wrócę – wciąż chodzi mi po głowie ich smak. Natomiast zupa z kurczakiem i kukurydzą rozczarowała nas oboje – choć była dobra, to jej charakterystyczna, lekko galaretowata konsystencja i rozdrobniony kurczak nie zachęcały do konsumpcji.

Jednak oba dania główne (tak, dostaniecie aż dwa) sprawiły, że nasze podniebienia znów były dopieszczone. Pierwsze danie, a mianowicie luzowane kawałki udek kurczaka smażone z nerkowcami były obłędne – nerkowców zdecydowanie nie żałowano, a słodko-ostry smak sosu świetnie pasował do kurczaka. Całość schludnie i elegancko podana na pieczonej papryce. Jednocześnie podano także wołowinę smażoną na gorącym półmisku. Przypominała moje ulubione koreańskie Bulgogi – bardzo smaczna i w większości mięciutka. Natrafiliśmy bowiem na kilka gumowych kawałków – na szczęście było ich mało i można to wybaczyć. Same porcje były bardzo duże. Choć podeszliśmy do oferty jak do reklamowanej uczty i powoli cieszyliśmy się wszystkimi smakami, Restauracja China Gardento jednak nie daliśmy rady zjeść całej porcji. Za to zdecydowanie brawa dla restauracji China Garden – na pewno nie wyjdziecie głodni, a to chyba najlepsza rekomendacja dla lokalu.

Po tak sytym posiłku zastanawiałam się, gdzie ja jeszcze zmieszczę tajemniczy deser – specjalność restauracji. Deser China Garden podano w sporych kieliszkach. Prezentował się pięknie, ale patrząc na niego nie wiedziałam jakich smaków się spodziewać. Gdy spróbowałam słodkiego, karmelowego kremu z kuleczkami perłowego ryżu i sosem z owoców leśnych od razu wiedziałam, gdzie go zmieszczę. Dawno nie jadłam tak świetnie skomponowanego deseru. Doskonałe zwieńczenie kolacji.

Restauracja China Garden

Podsumowując, zdecydowanie polecam wypróbować ofertę China Garden – razem z mężem spędziliśmy miło czas przy chińskiej uczcie, w klimatycznym lokalu. Regularna cena takiego egzotycznego biesiadowania jest dość spora i wynosi 250 zł, dlatego warto skorzystać z Groupona i cieszyć się taką kolacją za połowę ceny.

Restauracja China Garden

Tydzień Restauracji

Tydzień restauracji

O inicjatywie: Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji. Jego twarzą został Dariusz Kuźniak, renomowany szef kuchni oraz finalista popularnego programu telewizyjnego Top Chef. Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych restauracji z sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. Wejdź na stronę http://special.groupon.pl/exclusive i korzystaj ze zniżek!
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!