Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiemZapiekankę ze szpinakiem znam od niedawna. W zasadzie nigdy nie przepadałam za szpinakiem, ale teraz już się do niego przekonałam. W tej potrawie od razu się można zakochać, wszystkie smaki niesamowicie współgrają. A całość, mimo obecności ciasta francuskiego i sera jest niesamowicie lekka. Danie jest doskonałe na elegancką przystawkę jeśli pokroimy ją na mniejsze porcje, oraz może być sycącym obiadem jeśli zjemy więcej. A robi się ją bardzo prosto. Zachwycimy każdego.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej jak ciasto jest w jednym kawałku, a nie w częściach)
  • opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 2-3 pomidory (można zastąpić pomidorami z puszki)
  • plastry boczku lub szynki parmeńskiej (lub jedno i drugie)

Zaczynamy od szpinaku. Należy go wrzucić na patelnię i czekać, aż odparuje się z niego woda (stanie się gęsty). Jeśli wrzuciliśmy go prosto z zamrażarki to ma na pewno dużo wody, i czas odparowywania to nawet ok. 40-50 minut. Jeśli go rozmrozimy wcześniej to krócej. Ale to nic uciążliwego, wystarczy włączyć mały ogień i raz na jakiś czas pomieszać go. Na końcu szpinak możemy odrobinę posolić i pozostawić do przestygnięcia. Pomidory kroimy w kostkę. Jeśli mamy pomidory z puszki to odlewamy sos pomidorowy – nie będzie nam potrzebny. Teraz kroimy w paski mozzarellę i boczek. I to wszystko. Teraz wystarczy ułożyć z tego zapiekankę. Natłuszczamy podłużną blachę i wykładamy połową ciasta francuskiego tak, żebyśmy drugą połową mogli przykryć farsz. Na cieście rozkładamy przestudzony szpinak. Następnie rozkładamy pokrojone pomidory. Później przykrywamy to pokrojonym boczkiem, a następnie kładziemy plastry mozzarelli i przykrywamy całość ciastem (na zdjęciu na dole proces tworzenia zapiekanki). Pieczemy w 180°C ok. 25 minut. Zapiekanka ze szpinakiem może być przygotowana wcześniej, a upieczona przed podaniem.

Zapiekanka ze szpinakiem


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

6 Odpowiedzi na Zapiekanka ze szpinakiem

  1. Ewa napisał/a:

    Zapiekanka jest równie pyszna, jak piękne są zdjęcia!

  2. Aneta napisał/a:

    Ostatnio jadłam bardzo podobną zapiekankę: tylko zamiast mozzarelli był Camembert no i bez pomidorów, ale była pyszna;) Z twoimi dodatkami też musi być cudowna:)

  3. Anja napisał/a:

    Mój dzisiejszy obiad. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Szpinak podsmazyłam na masełku doprawiając vegetą, boczek równiez przed wyłożeniem delikatnie podsmażyłam. Przed „zamknięciem” potrawy obficie posypałam bazylią. pychaaa ;-))

  4. kasiulka napisał/a:

    Zapiekanka przetestowana – przepyszotka!!! 😀

  5. Anna napisał/a:

    Już wiem co dziś na obiad 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)